Desinformation och krigsövningar – då behöver Sverige en samlingsregering

(RIKSDAG & UTSKOTT) Nu har det bara hänt lite väl mycket som inte borde få hända. Det började på söndagskvällen i Agenda då Mona Sahlin för TV-tittarna förklarade att ”högern är antisemiter per definition”. Det värsta är att jag tror hon menar det också. Människan tror att det är på det viset. Har hon helt missat hur många judar som såväl idag som historiskt själva har räknat sig som en del av ”högern”?

Med den uppfattningen och dumheten i att sprida denna lögn kan hon inte sitta kvar på sitt uppdrag som ”nationell samordnare mot våldsbejakande extremism”. Med den uppfattning hon har och sprider till andra blir hon ett redskap för den våldsbejakande extremism hon är satt att motarbeta. Krafter som vill Sverige illa bejakar hennes påstående.

Den andra fråga vi som svenska medborgare måste ställa oss är om Margot Wallström verkligen har gått med på det som Expressen kunde avslöja på måndagsmorgonen. Har Sverige efter påtryckning från Ryssland beslutat att avstå från att landa med svenska Gripenplan på estniskt territorium? Uppgifterna är motstridiga. Utrikesminister Margot Wallström har inte haft någon större lycka i att efterträda Carl Bildt på utrikesministerposten.

Om någon skulle vilja så split i Sverige och öka motsättningarna mellan regeringen och den politiska oppositionen så skulle Margot Wallström vara ett lämpligt offer att sprida oriktiga uppgifter kring. Hennes trovärdighet är redan så låg att ytterligare missgrepp från hennes sida inte skulle vara svåra att tro på. Och reaktionerna kom under hela måndagen. Såväl från oppositionen som inifrån det egna socialdemokratiska partiet.

Om uppgifterna i Expressen stämmer om Wallström och hennes kabinettsekreterare är det en stor politisk skandal. Är det medvetet placerad desinformation från främmande makt är det om möjligt ännu värre. Men tyvärr inte otroligt.

Att ubåtskränkningarna i höstas gjordes för att testa den nya regeringen är inte någon överkurs att lista ut. Att sedan låta landets utrikesminister framstå som följsam för främmande makts önskemål skapar ytterligare osäkerhet och misstänksamhet.

Skulle Margot Wallström, fullt medveten om hur stor risken för läckor är bete sig som det hävdas i Expressen? Skulle Margot Wallström medvetet låta sig styras av Ryssland? Visst är det möjligt, men jag skulle nog påstå att det är tämligen otroligt.

Vi lever i ett oroligt Europa. Det är krig i Ukraina. En granne till oss på andra sidan Östersjön deltar aktivt i detta krig och har annekterat delar av Ukrainas territorium. Samma land hotar de tre små baltiska republikerna och försöker påverka såväl dessa länders säkerhets- som inrikespolitik. Samma Ryssland har, och detta är utom all tvekan, desinformatörer och propagandister i Sverige som är mycket aktiva.

De allt tätare ryska militärövningarna runt och mot Sverige kan vara förberedelse för en framtida krigsinsats. Men det kan också vara ett sätt att hota och markera vad som kan hända om Sverige inte visar lyhördhet mot önskemålen från Moskva.

Den förra borgerliga regeringen tillät utan några större invändningar ryssarna att bygga en gasledning nära Sverige. Samma regering drog ner på försvaret i en takt vi aldrig tidigare skådat. Socialdemokraterna började – ja. Men den borgerliga regeringen fullföljde. I samband med höstens ubåtsincidenter fick vi en siffra på hur många gränskränkningar som skett under senare år. Många var okända för de svenska män och kvinnor som i Sveriges Riksdag bestämmer om hur mycket pengar det svenska försvaret ska tilldelas av budgeten. Hur ska våra förtroendevalda fatta riktiga beslut när de inte får någon information om militära kränkningar av landets gränser. I vems intresse och på vems order har gränskränkningarna hemlighållits?

I arabvärlden har vi en islamistisk grupp som å det brutalaste mördar människor som inte håller med dem. Nu senast mördades över 20 kristna egyptier i Libyen för att de var kristna. I Paris och Köpenhamn har judar dödats för att de var judar. I Malmö fruktar svenska judar för sina liv och för sin egendom, för att de är judar.

I denna oroliga värld har vi i Sverige en svag regering med svagt stöd i Riksdagen. Vi har ökande motsättningar av skiftande slag inom landet. Bevisen för att Sveriges tredje största parti har medlemmar som hyser starka proryska sympatier blir allt tydligare. I Stockholm verkar en ”prorysk” falang inom SD förbereda sig för att ta över denna partiavdelning.

Sverige befinner sig i en mycket allvarlig situation. Så allvarlig att det borde funderas seriöst kring att bilda en samlingsregering med samtliga partier utom SD och vänsterpartiet. Just nu behöver Sverige enighet, mindre käbbel och en enad front utåt.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade, Riksdag och Utskott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s