Med ny profil kan KD utmana moderaterna

(REFLEKTION) Idag spekulerar många tidningar om KD:s framtid. Vem blir ny partiledare och vilken politisk väg väljer partiet att ta? Jag har hävdat det tidigare och jag gör det igen. Om KD väljer en klar högerväg och försöker positionera sig som det anständiga högerpartiet på den plats som tidigare moderaterna innehade men nu tycks ha lämnat för gott, tror jag också partiet kan locka betydligt fler väljare än vad det har idag. Det finns ett uppdämt missnöje inom moderaterna. Man känner inte igen sitt gamla parti och många aktiva på mellan- och lägre nivå känner inte igen sina partikamrater som gör karriär inom partiet med åsikter som de tidigare vägrade ställa sig bakom.

De nya moderaterna har också blivit de unga moderaterna. Inget fel i att partiet föryngrar sig. Men det har blivit på bekostnad av äldre och erfarna partiföreträdare som föst ut i kylan utan någon större tacksamhet från de som nu försöker fylla deras platser. Precis som KD söker sin framtida väg så borde moderaterna göra det. Ska man stanna kvar i den mitt man nu hamnat? Ska man fortsätta konkurera med socialdemokraterna genom att agera nästan som om man var socialdemokrater? Många moderater fortsätter rösta på moderaterna eftersom det inte har funnits något alternativ i svensk politik.  Skulle kristdemokraterna välja en partiledare med tydlig konservativ profil som står upp för traditionella borgerliga värderingar, vågar ta steget fullt ut i försvarsfrågan och samtidigt kan behålla den humanism som genomsyrat KD sedan partiet bildades. Ja, då får moderaterna en svår konkurrent – om man envisas stanna kvar i den mitt man hamnat i. Anna Kinberg Batra kan ändra partiets riktning. Om hon vågar kapa loss från sin företrädare och erkänner de misstag partiet begått i sin strävan att maximera sitt röstantal. Schlingmann och Reinfeldt förstörde mycket av det moderata bygget.

Kinberg Batra  skulle kunna backa, ta rätt väg och lyfta partiet. Låt Gösta Bohmans ande sväva över partiet istället för Reinfeldt-Schlingman. Vem som skulle kunna göra KD till det nya stora konservativa partiet? Av de som kvar att välja ibland tror jag att den yngsta kandidaten skulle kunna göra det – Ebba Busch Thor! Men partiet kan också, för säkerhets skull – välja en ideologiskt betydligt mer ljummen kandidat. Och då är det nog bara att förbereda sig för att få lämna Riksdagen efter valet 2018.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s