Lika stor anledning försvara västerländska värderingar 2015 som 1973

Det är lördag förmiddag, året är 1973. På Kulla-gå-gatan i Helsingborg delar den yngre delen av Moderata Ungdomsförbundet – Moderat Skolungdom – ut flygblad. Man har utsett dagen till den ”Västerländska gemenskapens dag”. Det är också budskapet på flygbladen. Det är inget populärt budskap bland övriga politiska organisationer som finns representerade på gatan. Här finns KFML(r)som säljer Proletären, KFML/SKP som säljer Gnistan, RMF säljer sin tidning Mullvaden och DFFG (De Förenade FNL-grupperna) Vietnam-Bulletinen. Ungmoderaternas budskap om att de västliga demokratierna måste stå upp mot kommunismen och de kommunistiska diktaturerna hånas av de splittrade kommunistgrupperna. Det är en galen tid. Kalla kriget pågår och i Sverige är det vänstervindar som blåser. Kommunistiska boklådor och bokkaféer finns i alla större städer. Sveriges Radios och SVT:s vänstervridning är så övertydlig att man idag skulle häpna.

Olof Palme är Sveriges statsminister och trivs bäst med tredje världens socialistiska och kommunistiska diktatorer. Det är två år kvar tills han åker till Kuba och fraterniserar med Fidel Castro. https://www.youtube.com/watch?v=DUpMspjc-ZY   (Missa inte Gösta Bohman efter 2.36)

I Sovjet är det Brezjnev som bestämmer, i USA är Nixon president. I Kina styr Mao Tse-tung och på Taiwan sitter Chiang Kai-shek säker med stöd från USA. I Kambodja ska det dröja ytterligare några år innan de röda khmererna våldtar landet. Vietnamkriget pågår och det dröjer ytterligare en tid innan den kommunistiska diktaturen i norr lagt under sig hela landet. Vänstern och stora delar av borgerligheten pratar om och hoppas på ”Vietnams befrielse”. Det är inte många som vågar ha en motsatt uppfattning. Än idag är det kommunistpartiet som styr den stenhårda diktaturen. I Europa är järnridån starkare än någonsin. Vid Berlinmuren skjuts flyktingar från Östtyskland av sina egna landsmän när de försöker ta sig till väst. De idéer som förenar den västliga världens demokratier hånas, förlöjligas och de som öppet ställer upp för dem får från gatans tappra röda krigare veta vad som väntar dem när revolutionen kommer. Men det finns grupper och enskilda som vågar stå upp för just det som förenar de västliga demokratierna; mänskliga fri- och rättigheter, yttrandefrihet, rätten till att få delta och ställa upp i fria val, människors rätt att få röra sig fritt. Dessa krav gäller inte bara de kommunistiska diktaturerna i öst. Det gäller också diktaturerna i Portugal och Spanien. Det gäller överstejuntan i Grekland, militärdiktaturen i Chile och apartheidregimen i Sydafrika. Det är 1973 och det är ett hårt politiskt klimat i en hård politisk verklighet. Aktionen ”Den västerländska gemenskapens dag” som moderat skolungdom genomförde var modig i denna tid. Den var enkel; det var det goda som stod mot det onda.

Nu har vi år 2015 och jag undrar om vi idag skulle kunna gå ut i en gemensam kampanj där vi ställer oss bakom de gemensamma västerländska värderingarna om frihet, demokrati, yttrandefrihet, rätten till fria val, alla länders rätt till självbestämmande mm.
Detta i en tid då man på allvar menar att svenska medborgare som frivilligt deltagit i striderna på IS sida i det som nu händer i bl.a. Irak och Syrien, ska belönas med jobb när de kommer.
Detta i en tid då det tycks vara viktigare att förstå de terrorskyldiga gärningsmännen än att ha sympati med deras offer.
Detta i en tid då det är viktigare att hålla sig väl med den mäktiga diktaturen Kina än kritisera förhållandena i landet, ockupationen av Tibet och det allt hårdare styret över Hong Kong.
Detta i en tid då Sveriges statsminister inte vågar kalla Saudiarabien för en diktatur.
Detta i en tid när svensk media efter såväl fysiska som verbala angrepp mot judar i Sverige eller synagoger är mest intresserade av att ta upp riskerna för att muslimer i Sverige ska drabbas. Det känns märkligt att när angreppen och hoten drabbar judar så är det primära att bekymra sig om muslimerna. Det hackar i logiken.
Detta i en tid då Ryssland bedriver krig i Ukraina och kriget reducerats i såväl debatten som i media till ”händelser” och ”sammanstötningar”. Att det är ett krig som går ut på att annektera hela eller delar av Ukraina utelämnas.
Detta i en tid då kristna förföljs, dödas och förtrycks på allt fler platser i vår värld, i en tid när ”Islamiska Staten” slumpmässigt med de mest bestialiska metoder avrättar kristna, såväl som troende av andra religioner.

Det finns kanske anledning att ställa frågan igen. ”Skulle vi idag kunna gå ut i en gemensam kampanj där vi ställer oss bakom de gemensamma västerländska värderingarna om frihet, demokrati och mänskliga rättigheter”?  Eller backar vi för det skulle väcka anstöt hos grupper som har en annan uppfattning?

Det är 2015 och det är ett hårt politiskt klimat i en hård politisk verklighet. Vår store granne i öst rustar och hånar västvärlden och dess värderingar. Islamister dödar och terroriserar i stora områden både i Asien och i Afrika.
Det finns ingen anledning att skämmas för den västliga civilisationens tankar om frihet och rätt. Det finns all anledning att stå upp för det vi tror på. Det finns ingen anledning att backa på självklarheten att kvinnor inte ska diskrimineras på något område.
Inte bara en liten del av en ungdomsorganisation borde stå bakom en öppen uppslutning om ett försvar av de gemensamma västliga värdena när det gäller frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Det borde alla som även i framtiden vill uttrycka en åsikt, leva i fred och frihet. Huka inte – stå upp!

ROLF K NILSSON

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Lika stor anledning försvara västerländska värderingar 2015 som 1973

 1. Jan Ryderstam

  Överallt smyger sig den marxistiska diskursen in.
  Energi, försvar, miljö, jämlikhet, kyrka, utbildning, media…
  Överallt, långsamt, ibland omärkligt, men obevekligt, tar den sig in i organisationer och in i våra sinnen.
  Sakta löser den upp och förvränger vår verklighetsbild.
  Var för sig är kanske varje händelse inte så uppseendeväckande.
  Men tillsammans samverkar de och förvändlar vårt samhälle från att vara det vi ville, till att bli det vi fruktade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s