Våra politiker spelar rysk roulett med rikets säkerhet

Det pågår ett krig i Europa. Ryssland ockuperar Ukraina steg för steg. Soldater på båda sidor dör varje dag. Kriget har av media och politiker reducerats till en ”konflikt”, ”oroligheter” eller ”sammanstötningar” – välj själv. Men det är ett krig med reguljära ryska styrkor. Från Moskva förnekar man allt.

Rysk militär övar i Östersjöområdet. Ryskt flyg kränker svenskt luftrum kontinuerligt. De ryska underrättelseaktiviteterna i Sverige är mer omfattande än under Kalla kriget. Samtidigt har vi politiker som är i det närmste förlamade när det gäller att få igång en nödvändig upprustning av det svenska försvaret. Det pratas och det lovas. Stora ord från såväl försvarsministern som från oppositionen. Men det händer absolut ingenting.

Försvarsmakten vill ha en ökning av sin budget med fyra miljarder om året. Men det räcker bara för att uppfylla tidigare försvarsbeslut. I år ska försvaret få kosta 45 miljarder kronor. Det är flera miljarder för lite i förhållande till vad vi behöver om talet att stärka försvaret är mer än politiska luftballonger. Vad Försvarsmakten nu inte längre tiger med, vilket är mycket bra, är att pengarna behövs snabbt, mycket snabbt. Tiger gör däremot politikerna när det gäller de insatser som behövs tämligen omgående. Däremot tycks man inte ha några problem med att diskutera t.ex. det svenska luftskyddet – år 2040. Vilket just nu är tämligen ointressant! Om inte försvaret får sina förstärkningar är det inte alls säkert att det finns ett Sverige att försvara år 2040.

Enligt vad försvarsmakten räknat ut behövs det mellan åren 2016 och 2019 en årlig höjning med fyra miljarder. Personlig utrustning, övningar på Gotland, bemanning till marinens fartyg, fordon, ammunition är vad pengarna ska användas till. Eller borde ha använts till för, länge sedan.

För 2020 finns planer på köp av tio Gripenplan, en ubåt, kryssningsrobotar, kustrobotar och ytterligare materiel. Inköp som tillsammans slutar på runt 15 miljarder kronor. Pengar som inget politiskt läger än så länge har varit beredd att bistå med. Att nå upp till en sedan redan ett antal år sedan beslutad styrka är förvisso prioriterat. Men som de flesta så är detta tillskott bara en liten del av vad vi behöver i Sverige. Det har tidigare konstaterats att 100 Gripenplan skulle vara ett minimiantal. Men Alliansregeringen tyckte det skulle räcka med 60. En siffra som man sedan skrivit upp till 70. 100 Gripenplan betyder 33-34 i luften. 60 plan skulle betyda 20 i luften och 70 innebär 23 eller 24. Med tanke på Sveriges yta är det inte mycket. Också 100 plan är för få.

Många hade hoppats att det svenska försvaret snabbt skulle återhämta sig efter att vi fått en ny regering med socialdemokrater och en statsminister som inte delade uppfattningen att försvaret var ett särintresse. Gamla inbitna moderater funderade till och med att rösta på socialdemokraterna i valet – för försvarets skull. Och efter det socialdemokraterna sagt före valet, inte minst den s-märkte ordföranden i försvarsutskottet, Peter Hultqvist, var där många som verkligen trodde på detta. Och inte blev förhoppningarna mindre när samme Hultqvist debuterade som försvarsminister. Men sedan dess har det inte blivit mycket mer än ord. Att försvaret ska göra mer och att något behöver göras för att stärka Gotland militärt är de flesta överens om. Men ingen vill ge de nödvändiga pengar som behövs. När man talar om satsningar på försvaret så är det småpengar det handlar om. Man är inte ens i närheten av att täcka de behov som finns.

ÖB har talat om årliga förstärkningar på 3 – 4 miljarder. Men det verkliga behovet lär ligga mellan 4 – 6 miljarder – bara för att nå upp till de beslut som försvaret som redan är fattade.

Antingen är det så att regeringen valt att spela rysk roulett om det svenska försvaret och väljer att chansa på att Sverige inte drabbas av någon form av aggression. Eller så begriper man inte hur illa det verkligen förhåller sig. Också Alliansen måste upp till bevis när det gäller försvaret och ta avstånd från den försvarspolitik man drev under regeringsåren innan man kan återfå förtroendet i frågan.

Det cirkulerar nu uppgifter om de säkerhetsoperationer marinen genomförde i oktober förra året i Stockholms skärgård, att det inte handlade om en främmande ubåt utan troligen tre eller fyra. Utländskt intresse för inre svenska vatten är bevisligen stort. Det framkom också med nästan pinsam tydlighet att det behövs helikoptrar för en effektiv ubåtsjakt.

Regeringen borde lyssna på försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) när han hävdar att försvaret snarast måste få tillgång till helikoptrar för ubåtsjakt. De Helikopter 14 som försvaret ska få 2020 ligger alldeles för långt fram i tiden. Makulera beställningen och köp helikoptrar från USA som direkt kan sättas in. Försvarsminister Peter Hultqvist hänvisar till byråkratins irrgångar, utredningar och propositioner. Vi har inte tid med långdragna processer. Det här är försvarsproblem som borde varit lösta för länge sedan och inte möjligen ligga i en framtida inköpsplan flera år från nu.

Rysslands allt mer aggressiva utrikespolitik och det pågående kriget i Ukraina borde ha väckt regeringen såväl som Alliansen och inte minst de nya moderaterna. Ord, förhoppningar, utredningar räcker inte längre. Nu krävs det förslag till handling och konkreta åtgärder!

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Våra politiker spelar rysk roulett med rikets säkerhet

  1. M Greenwood

    Håller fullständigt med om nästan allt .Tycker att Herr ordförande widmans utspel bör kontrolleras (röttljus) mig veterligen har FMV redan börjat lev.över hälften av Hkp14 finns på förband.Det borde en så påläst herre veta om, de luktar populism lång väg. De så kallade maskinerna på hyllan tar förmodligen några år till för att få kompatibla med Svfm .så slutligen märkligt utspel av Allan Carlie bravo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s