50 år sedan Winston Churchill dog – mannen vars insats aldrig får glömmas

ChurchillPolitikern, statsmannen, journalisten, författaren, krigaren, Nobelpristagaren Winston Spencer Churchill dog den 24 januari 1965. I USA är den 9 april ”National Winston Churchill Day”. Samma datum som Churchill 1963 blev amerikansk hedersmedborgare. I Sverige talar vi inte så mycket om Churchill, eller vad han betydde för västvärldens överlevnad när Storbritannien ensamt stred mot Hitler som vid tillfället var allierad med Stalin. Det finns anledning att både skriva och prata om Churchill. En man med många sidor, alla dock inte lika beundransvärda.

Från den 10 maj 1940 till den 26 juni var Churchill premiärminister i Storbritannien. Tacken för hjälteinsatsen under kriget var att britterna röstade bort honom i valet 1945. I början av andra världskriget stod Storbritannien ensamt. Övriga länder i Europa, förutom Sverige och Schweiz var ockuperade, delvis ockuperade, i allians med Hitler eller diktaturer. Finland kämpade mot Sovjet för att överleva som fri nation. Ett land stod för det väpnade motståndet mot Hitler – Storbritannien.

På andra sidan Atlanten fanns USA. Ointresserade av att lägga sig i kriget i Europa. Också frågan om att bistå britterna med vapen var långt ifrån självklar.

Trots Chamberlains fatala misstag med överenskommelsen i München med Hitler 1938 då han trodde på ”fred i vår tid” var det i början på 1940-talet fortfarande de i Storbritannien som ville ha en fredsöverenskommelse med Tyskland. För att rädda imperiet och undvika en tysk invasion över Engelska kanalen. Frankrike, Polen. Nederländerna, Belgien, Norge och Danmark var ockuperade. Men Churchill var av en annan uppfattning. Inget avtal, fortsätt slåss!

Trots att stora delar av London ödelades av tyska bomber och mer än 40 000 civila britter dödades tvekade Churchill inte. Kampen skulle fortsätta. Storbritannien skulle inte låta sig besegras. ”Rule, Britannia! Britannia, rule the waves! Britons never, never, never shall be slaves”.  Många glömmer den enorma insats britterna stod för under andra världskriget. Storbritannien var den enda av de större krigförande nationerna som deltog i striderna under hela kriget, från den 3 september 1939 till den 2 september 1945. Fram tills USA kom med i kriget i december 1941 slogs britterna ensamma.

Storbritannien kom in i kriget genom att uppfylla sina förpliktelser mot Polen som invaderades av Tyskland. USA angreps av Japan, Sovjetunionen attackerades av sina allierade – Tyskland. Till skillnad mot Sovjetunionen slogs britterna mot japanerna i Asien under hela kriget. Ryssarna inträdde inte i det kriget förrän 1945.

Om inte Storbritannien under Winston Churchill stått upp mot tyskarna hade kriget kunnat få en helt annan utgång. Dagens Europa hade kunnat se helt annorlunda ut. Men nu klarade Storbritannien prövningarna. USA kom med i kriget och man ”glömde” åtminstone för tillfället att Stalin och Hitler några år tidigare kommit överens om att dela Europa emellan sig. Snabbt anslöt sig Sovjetunionen till de angripna länderna. Styckningen av Polen och ockupationen av de baltiska länderna var inte något man ville prata om.

Om där fanns en engelsman som inte förvånades över vad Hitler gjorde så var det Churchill. Under 1930-talet hade Churchill i det närmaste blivit utfryst i de politiska kretsarna i sitt hemland för sina varningar för vad Hitler skulle kunna åstadkomma. Churchill fick utstå att bli anklagad för att vara krigshetsare som ville hämnas första världskriget uppoffringar i kriget mot tyskarna.

I maj och juni 1945 varnade Churchill världen för den ”järnridå” som skulle innesluta de områden Sovjetunionen lagt under sig när de ”befriade” Europa. Han jämställde den stalinistiska regimens brutalitet med Hitlers och blev än en gång anklagad för att måla upp ett skräckscenario. Så farliga var väl ändå inte kommunisterna… Churchill var van. Förra gången hade han varnat för nazisterna.

Efter valförlusten 1945 återkom Churchill som brittisk premiärminister i oktober 1951 och lämnade 10 Downing Street i början på april 1955.

Om Storbritannien klarat sig mot Hitler utan Churchills ledarskap är en fråga som får stå lika obesvarad som om Churchill hade klarat sig utan det brittiska folket. Oavsett vilket så var det en hjälteinsats Churchill och Storbritannien presterade under andra världskriget. Så stor att förmodligen hela Europa än idag står i skuld.

Vid en jämförelse med Storbritannien känns Sverige fattigt på politiska hjältar, män och kvinnor som vågar stå upp för sin övertygelse när det blåser och när krisen kommer inte bara står fast vid sina ideal utan växer sin gärning i takt med behoven. Men i Sverige idag skulle en politikertyp som Churchill aldrig haft en chans. Han skulle sållats bort på mycket tidigt stadium. Vilken svensk politiker idag skulle ha civilkurage att följa Winston Churchills inställning till parti och politik? ”En del människor byter parti för sin övertygelses skull. Andra byter övertygelse för sitt partis skull.”

ROLF K NILSSON

1 kommentar

Under Historia

Ett svar till “50 år sedan Winston Churchill dog – mannen vars insats aldrig får glömmas

  1. Ping: Minnesdag för en bulldog | Jan Nilssons blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s