(S) tillbaks till Palmes dagar…

(Riksdag & Utskott) På torsdagen genomförde Riksdagen den debatt som moderaterna begärt med anledning av det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde. Utrikesminister Wallström inledde själva debatten med att förklara hur glad hon var för den kommande debatten. En glädje som verkade vara lite väl sprudlande med tanke på dagens allvarliga ämne. Och inte hade hon inte något att komma med. Det var samma budskap som vi hört sedan s/mp-regeringen tillträtt. Nej till NATO, inte ens en utredning vill regeringen ha och ett hyllande av den svenska alliansfriheten. Det är traditionell socialdemokratisk utrikespolitik enligt Olof Palme som vi nu får se åter väckas till liv. Det som händer i Sveriges direkta närhet är ointressant och ju längre bort vi kommer desto större blir det socialdemokratiska intresset.

Man kan ju undra varför Margot Wallström inte fortsatte på sin inslagna väg att tacka nej till politiska uppdrag och därmed behålla en aura av vishet och politiskt snille istället för att acceptera uppdraget som utrikesminister och se auran tunnas ut för att helt försvinna. Vi kanske får en förklaring i hennes memoarer.
Torsdagens debatt i Riksdagen bekräftade partiernas positioner. Märkligast i debatten var företrädarna för vänsterpartiet och sverigedemokraterna; Hans Linde och Björn Söder. Linde som till en början var allmänt indignerad över allt som har med NATO övergick sedan till att bli indignerad över det förtryck som han upplevt HBTQ-personer utsätts för. Fel debatt, menade Allan Widman (FP). Björn Söder började med att i stora ord varna för Ryssland för att sluta med att säga nej till NATO. Man kan onekligen undra var logiken i hans resonemang finns.

Vi känner igen socialdemokraternas politik som man nu vill återuppväcka. Blicka förbi närområdet och hitta något riktigt långt borta som vi kan reagera, inte minst moraliskt, över. Margot Wallström verkar ha hittat vad som ska bli hennes utrikespolitiska prioriteringar; Tredje världen, alliansfriheten, att Sverige får en plats i FN:s säkerhetsråd och kärnvapennedrustning. Som en krydda på denna kompott kan vi då lägga erkännandet av icke-staten Palestina.

Det var moderaterna som tagit initiativet till debatten. Och det var partiets talesperson i utrikes frågor – förra försvarsministern Karin Enström som representerade moderaterna. Något hon gjorde mycket bra. Hade Karin Enström haft samma mandat som försvarsminister som hon nu har i egenskap av talesperson i utrikespolitiska frågor hade säkert hennes tid på regeringstaburetten fått ett helt annat eftermäle.

Ryssland fortsätter att rusta.  De militära övningarna runt Östersjöområdet blir allt aggressivare och de blir allt fler. Rysslands militära aktiviteter längs gränserna mot Finland, Estland, Lettland och Litauen får en allt mer krigs-förberedande karaktär. Den ryska militära satsningen i Arktis får inte heller glömmas bort i en diskussion om svensk, nordisk och Nordeuropeisk säkerhetspolitik.
Torsdagens säkerhetspolitiska debatt i Riksdagen visade att landets utrikesminister lever kvar i det förflutna, med en utrikespolitisk linje som präglas mer av Palme-nostalgi än den verklighet vi befinner oss i.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade, Riksdag och Utskott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s