Putinister inte bara i SD

(Riksdag Utskott) Vad som egentligen var SD:s mål när partiet ville misstroendeförklara statsminister Stefan Löfven är inte helt tydligt. Visa sin makt? Skapa oreda? Markera sitt oberoende? Påvisa att partiet är det enda i opposition som vill ha bort den rödgröna regeringen? Möjligen. Men det kan också vara något helt annat.

Sverigedemokraterna i Riksdagen vill gärna framstå som starkt försvarsvänliga, för ett fritt och självständigt Sverige. Och ett argument som använts av SD i Riksdagen för ett starkare försvar är den ryska upprustningen. Men hur är egentligen SD:s förhållande till vår store granne i öst? Svenska Dagbladets Per Gudmundsson har i en ledare uppmärksammat SD:s agerande i Europaparlamentet vilket tyder på att partiet agerar som om de levererar en beställning från Kreml.

Per Gudmundsson räknar upp ett antal tillfällen då SD ställt sig bakom en politik som skulle minska EU:s styrka och öka Rysslands inflytande. SD har gått emot associationsavtal mellan EU och Georgien, Ukraina och Moldavien. Likaså när det gäller sänkta tullar för dessa tre länder. SD vill inte heller fördöma Rysslands inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter.
Men det finns fler partier i Europaparlamentet liksom SD löst medlemskap i Putins fanclub. Det är till exempel ryska intressen som betalar Marie Le Pens kommande kampanj för att bli fransk president.  Det nederländska PVV, Nederländska Partiet för frihet, anses vara det mest ryssvänliga men följs tätt av Sverigedemokraterna, Lega Nord och brittiska UKIP.

Per Gudmundsson går så långt i sin ledare att han frågar sig om SD är pålitliga när det gäller frågor som försvars- och säkerhetspolitik. Med tanke på den Putinvänliga linje SD driver i EU är frågan befogad. Om det stämmer är det ett problem som växer, eller krymper, i takt med SD:s opinions och väljarsiffror. Med Decemberöverenskommelsen som en realitet är risken uppbar att SD:s sympatier är i ökande. Och för att citera Gudmundsson på sin egen fråga om ”vi” kan frysa ut ett så stort parti som SD ur säkerhetspolitiken? ”Om SD håller fast vid dagens linje kan det komma att bli nödvändigt. Inget tyder på att Ryssland kommer att bli mindre aggressivt.”
Ansvaret för att SD inte växer än mer ligger till mycket stor del på Alliansen och den politik man väljer att driva. Decemberöverenskommelsen är ett sätt att öka SD:s väljarandel. Alliansen kan sätta stopp för SD genom att ta upp de frågor som idag är tabu. Givetvis med andra lösningar än SD – men genom att erkänna att det verkligen finns problem som måste lösas.

Men nu är det inte bara i SD som vi hittar de svenska Putinisterna. Inom centern har funnits ivriga tillskyndare t.ex. när det gällt gasledningen i Östersjön. Och moderaterna har nyligen utsett Niklas Wykman till gruppledare i skatteutskottet.  Wykman, som när han var MUF-ordförande, tillsammans med sitt ungdomsförbund ställde sig bakom det ryska angreppet på Georgien och menade att det var Ryssland som försvarade en liten grupp människor… Ett förtydligande var Wykman står idag vore på sin plats.

Lämna en kommentar

Under Riksdag och Utskott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s