Ansvarslösa politiker riskerar Sveriges frihet

(Försvar) Vi närmar oss allt snabbare det kommande försvarsbeslut i Riksdagen nu i vår. Med tanke på de omfattande ryska gränskränkningarna, de ryska bombövningarna mot svenska mål och den intensiva och allt aggressivare ryska övningsverksamheten i Östersjöområdet skulle man tro att politikerna övertrumfar varandra med förslag om försvarshöjande åtgärder. Men inte. Tvärtom. Just nu ser det mörkt ut för den nationella säkerheten. Såväl den rödgröna regeringens som Alliansens företrädare talar i positiva ordalag om att det svenska försvaret måste stärkas. Men inget av blocken är intresserade att avsätta de medel som krävs. Inte nu och inte i morgon. Men kanske om fem, tio eller 20 år. I en framtid, som vi idag inte har en aning om. Om det inte sker en radikal förändring hos politikerna och deras försvarsvilja ökar tämligen omgående kan vi med fog konstatera att våra folkvalda, väl medvetna om vilket läge vi befinner oss i, riskerar landets frihet och oberoende.

Det är inte några hundra miljoner kronor hit eller dit som nu behövs, det är betydligt mer pengar än så. Direkt behövs mellan fyra och fem miljarder för att komma upp till den organisation som sedan länge är beslutad och skulle funnits idag.

Det råder ett stort gap mellan de uppgifter politiken lägger på försvaret och de resurser man får till sitt förfogande.

Den vettlösa nedrustningen av försvaret som vi kunde se efter Sovjetunionens sammanbrott borde ha fått politikerna att inse att detta misstag måste rättas till. Inte med en återgång till hur det var förr, men kanske till vad det borde ha varit om försvaret fått utvecklas som det borde utan ständiga nedskärningar. Det första ekonomiska målet skulle kunna vara att nå upp till de två procent av BNP som NATO rekommenderar sina medlemsländer. Idag motsvarar de svenska försvarskostnaderna 1,2 procent av BNP. En höjning till NATO-rekommendationen skulle öppna möjligheten för Sverige att bli medlem i försvarspakten. Går vi inte med i NATO måste ytterligare satsningar göras till ännu större kostnader.

Det stora problemet med all den försvarsdiskussion som pågår på politisk nivå är att det som ska hända ligger långt in i framtiden. Satsningar måste ske snarast, innan det är för sent. Det är nu pengarna behöver satsas för det är nu vi hade behövt öva, det är nu vi hade behövt försäkrande allianser och inte bara enkelriktade solidaritetsförklaringar och det är nu vi hade behövt den moderna teknik som kommer allt längre bort från vårt försvar.

Ett försvarsområde som skulle kunna åtgärdas direkt är att återupprätta psykförsvaret i en tidsenlig modell.

Det har efter Sälenkonferensen börjat talas om samarbete med Finland på en rad områden. Men det är ett samarbete och övningar som endast invaggar oss i en falsk trygghet eftersom vid skarpt läge, vid krig, skulle det inte gälla. Det är ett samarbete endast i fredstid. Så glöm Finland om det inte blir en ömsesidig överenskommelse att bistå varandra vid krig. En anslutning till NATO ser betydligt klokare ut.

Alla verkar idag rörande överens om att vi måste satsa på försvaret av Sverige – även om man inte är beredd att tillföra de medel som behövs. Försvaret av Sverige innebär inte att det räcker med träning, utbildning och beredskap att försvara den svenska fosterjorden. Vi ska inte avhända oss förmågan eller möjligheterna att försvara Sverige, vår demokrati och vår frihet när det krävs deltagande i internationella insatser. Vi ska självklart ha stor beredskap på att försvara Sverige i Sverige – om det skulle bli nödvändigt. Men det bästa för Sverige är om försvaret kan ske i ett tidigare skede och då tillsammans med andra länder.

Vi behöver en folkrörelse för ett starkare försvar!

.

 

 

Lämna en kommentar

Under Försvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s