En våt filt över debatten

(Riksdag & Utskott) Första partiledardebatten för nya moderata partiledaren Anna Kinberg Batra, första partiledardebatten efter Decemberöverenskommelsen. Det känns konstigt. Jag kan inte låta bli att undra vad Alliansens partiledare tänker när de nu, efter den historiska överenskommelsen med Sveriges socialistiska regering, ska debattera och kritisera dess politik. Vad tänker de fråga statsministern om? Hur långt vågar de gå i den ekonomiska kritiken när de samtidigt lovat att släppa fram den sittande röd-gröna minoritetsregeringens budget. Utmålar man S/Mp-regeringens ekonomiska politik allt för negativt blir Decemberöverenskommelsen än märkligare. Ska det överhuvudtaget kunna se ut som om överenskommelsen är rimlig och det inte framstår som om Allianspartierna övergett allt vad de säger sig tro på och är bra för Sverige kan de knappast svartmåla regeringens politik allt för mycket. Kritisera eller hålla igen? Oavsett vilket målar man in sig i ett hörn som det blir väldigt svårt att ta sig ifrån.

Nu blev det en ganska lugn och sansad debatt. Man kände Decemberöverenskommelsens våta filt ligga över debattörerna. Det blev inte så mycket ekonomi, debatten kom att handla om väldigt mycket annat. Från utredning om ett svenskt NATO-medlemskap till transpersoners situation. Från migrationsfrågor till jobbskapande åtgärder och en hel del annat. Under de timmar jag lyssnade var där inget som direkt förvånade. Inga nyheter från de borgerliga företrädarna och inte heller från de röda, de gröna eller de rödröda. Mest oväntat var kanske när SD:s Mattias Karlsson som, oavsett vad man tycker om hans åsikter, visat sig vara en skicklig politiker, så kategoriskt avvisade ett svenskt medlemskap i NATO. Om han inte var beredd på ämnet eller om han verkligen menade vad han sa är svårt att avgöra. Men det blev ett ganska osympatiskt svar när han konstaterade att han inte ville att Sverige och svenska soldater ska bistå något annat land. SD är åtminstone konsekventa i sin isolationism. Nej till NATO och Sverige ut ur EU. Avslöjande blev det när SD:s stöd i EU-parlamentet för Ryssland och Putin togs upp. Något som Mattias Karlsson inte ville diskutera.

Att Anna Kinberg Batra klarade sig bra är de flesta överens om, Inte minst i ordväxlingarna mellan henne och statsminister Löfven. Om Löfven hade det bästa inledningsanförandet så vann Batra i replikerna. Batra har svårt att låta helt naturlig i sina anföranden men släpper mer loss i duellerna. Löfven klarar talen men är väldigt sökande i replikskiftena. Oavsett var man har sina sympatisörer är det svårt att inte uppfatta SD som det mest raka oppositionspartiet. Ska Alliansen bli en verklig opposition måste överenskommelsen sägas upp.

Just nu har Decemberöverenskommelsen en tydlig vinnare och en tydlig förlorare. Vinnare är Sverigedemokraterna och förlorare det svenska folket.

Lämna en kommentar

Under Riksdag och Utskott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s