”All offentlig makt…”

(Riksdag & Utskott) ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare”. Så står det på Riksdagens hemsida som informerar om det svenska parlamentet och dess arbete. Riksdagen, och därmed riksdagsledamöterna, är folkets främsta företrädare. Det borde vara något för såväl riksdagsledamöterna själva som för våra politiska partiers företrädare att tänka på. Det är alltså Riksdagen som är ”folkets främsta företrädare”, inte partiledarna, inte partistyrelserna, inte regeringen och definitivt inte anställda tjänstemän hos partierna eller regeringen.

Det hände ofta när jag satt i Riksdagen att människor jag mötte kunde referera till ett nyhetsinslag i TV där dåvarande statsministern Reinfeldt medverkat och konfronterade mig med något han sagt. Inte sällan började samtalet med ”Din chef sa på TV igår… Din chef. Ja, så är det många som uppfattar förhållandet mellan regeringen och Riksdagen. Regeringen, och framför allt regeringschefen är ”chef” för Riksdagens ledamöter. Tyvärr är det också så ett stort antal av Riksdagens ledamöter uppfattar det, att regeringen står över Riksdagen. Men så är det ju inte. Det är regeringen som är ansvarig inför Riksdagen. Det är Riksdagen som utser statsminister och det är Riksdagen som granskar regeringen. Det är alltså regeringen som är underställd Riksdagen.

Det finns betänkliga hack i vår svenska demokrati när det i praktiken är de politiska partierna och regeringen som styr hur Riksdagens ledamöter ska lägga sina röster. Extra tryck på sig har givetvis de ledamöter som utgör riksdagens majoritet och därmed också har en regering att ta hänsyn till.

Om vi utgår från det stolta budskapet på Riksdagens hemsida – ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare” – och sedan tänker på Decemberöverenskommelsen kan vi ganska snabbt konstatera att folkets representanter i Riksdagen blivit helt överkörda av sex politiska partiers ledare valda av företrädare för dessa partiers medlemskadrar som tillsammans i grova siffror utgör 0,3 procent av Sveriges befolkning. I valet fick riksdagsledamöterna för dessa partier stöd av 77,3 procent av väljarna. Riksdagsledamöter som nu är helt överkörda av de politiska partiernas ledningar. Det finns inte mycket demokrati i detta. ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare”. Så var det med det.

Det är hög tid för våra riksdagsledamöter att inse Riksdagens makt och kräva den tillbaka!

 

Lämna en kommentar

Under Riksdag och Utskott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s