Låt ”Kim” få stanna – ovärdigt för Sverige att chansa med 17-åringens liv

En 17-årig pojke från Nordkorea ska nu utvisas från Sverige till Kina trots att Migrationsverket klantat sig vid förhören med honom och trots att risken är mycket stor att han deporteras till Nordkorea från Kina där ett dödsstraff med stor sannolikhet väntar honom.

Ynglingen som kallas ”Kim” i nyhetsrapporteringen säger till Sveriges Radio att han är rädd för att Kina utvisar honom till Nordkorea och att man där dödar honom. ”Kims” advokat berättar att Kina inte erkänner avhoppare från Nordkorea som politiska flyktingar. Nordkoreaner som flyr till Kina lämnas oftast tillbaka till Nordkorea.

”Kims” advokat hänvisar bland annat till en FN-rapport som visar att Kina samarbetar med Nordkorea när det gäller flyktingar och som ger ett flertal exempel på hur flyktingar skickas tillbaka. Men från Migrationsverket hävdar man att FN-rapporten inte är relevant eftersom verket bestämt sig för att ”Kim” inte är nordkorean utan kines. Enligt rättschefen Fredrik Beijer på Migrationsverket har ”Kim” inte kunnat bevisa ”sannolikheten” i att han är från Nordkorea.

Det är känt att det råder stora brister i de förhör Migrationsverket haft med ”Kim” vilket också hans advokat påminner om. ”Kim” ska ha angett platser i Nordkorea som Migrationsverkets handläggare inte kunde hitta vid en sökning på nätet med hjälp av Google varvid man dragit slutsatsen att 17-åringen ljuger. Det har visat sig att Migrationsverket stavat orterna fel.

Det språkanalysföretag som Migrationsverket anlitat har kommit fram till att ”Kim” är kines. Men företagets egen expert som pratade med ”Kim” anser att han är nordkorean.

”Kims” resningsansökan har avslagits och pojken ska utvisas till Kina. ”Ingen risk”, säger rättschefen Beijer på Migrationsverket. Inte så länge som Kina accepterar honom som kines. Men det är ju just här som problemet infinner sig. Risken är överhängande att Kina inte accepterar honom som kines utan som nordkorean. Därmed väntar ett hårt straff i Nordkorea, troligen dödsstraff.

Än en gång tycks Migrationsverket sila mygg och svälja elefanter. Osäkerheten i detta fall är allt för stor för att skicka 17-åringen till Kina. Det finns onekligen också anledning att ställa frågor om hur Migrationsverkets nationalitetsundersökningar går till. Att upphöja sökmotorn Google till att besluta om liv eller död måste anses som en allt för otillförlitlig källa. Beslutsunderlaget är allt för bristfälligt. Att Migrationsverket chansar på att ”Kim” får behålla livet när han utvisas är långt ifrån tillfredställande. Låt ”Kim” få stanna! Beslutet om ”Kims” utvisning är ovärdigt Sverige.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s