Moderaterna gör en kungspudel i försvarsfrågan

Två dagar efter att Fredrik Reinfeldt lämnat ordförandeskapet för moderaterna gör partiets försvarspolitiske talesperson, Hans Wallmark, en kungspudel när det gäller synen på försvaret. En nödvändig sådan om partiet ska ha något förtroende kvar när det gäller försvaret. Jag välkomnar denna pudel av hela mitt hjärta.

Wallmark ser både framåt och tillbaka i sin artikel i Svenska Dagbladet. Nedrustningen har varit ett misstag, det har förekommit skönmålning av hur de beslutade förändringarna fungerat, enligt honom.

Det finns all anledning att återkomma till Hans Wallmarks artikel, men här är några citat:

”Men när det nu står klart att ett nytt normalläge vuxit fram i vårt närområde, hade det varit önskvärt ifall försvarsförmågan hade förstärkts mer redan under Alliansregeringen.”

Under mandatperioden 2006-2010 slogs den moderata försvarskommittén hårt för ett starkare försvar, varnade för den ryska upprustningen och pläderade för ett försvar av hela landet. Tyvärr fick vi inget gehör hos den dåvarande moderata ledningen. Tvärtom.

”Kränkningen av svenskt territorialvatten under hösten kan inte ses som en enskild händelse, utan som ett symtom på ökad spänning. Den ryska aggressionen mot Ukraina riskerar att resultera i en långvarig konflikt i Sveriges och EU:s direkta närhet.”

”Just att beskriva verkligheten på ett sätt som människor känner igen sig i, har inom försvarspolitiken stundtals varit svårt för Moderaterna. Undersökningar visar att vi på detta område har tappat i förtroende ända sedan 2006.”

Försvaret var inte ett tillräckligt intressant eller spännande politikområde för dåvarande kampanjstrategen Per Schlingmann.

”Med tiden har det etablerats en bild av att Moderaterna inte talar klarspråk i försvarsfrågor. Stundtals har partiet haft ett tonläge som snarast speglat hur man önskat att verkligheten sett ut. Inte hur den faktiskt varit.”

Jag finner Wallmarks historieskrivning korrekt. Men det fanns moderater som hade en annan åsikt om försvarspolitiken än den som Reinfeldt-Borg-Schlingmann ville se. Vi var inte populära. Själv valde jag att inte söka nominering för omval till Riksdagen. De ledamöter som satt kvar i Riksdagen efter valet 2010 placerades i andra utskott. Vid ett tillfälle under mandatperioden 2006-2010 kallades jag och ytterligare en moderat ledamot i försvarsutskottet till den dåvarande gruppledaren och uppmanades av honom att vi skulle begära förflyttning från försvarsutskottet till något annat utskott därför att vi var besvärande för dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors med våra åsikter. Vi vägrade.

I sammanhanget kan jag inte låta bli att nämna den försvarspolitiska rapport som den moderata försvarskommittén (moderaterna i försvarsutskottet)lämnade till försvarsministern i juni 2010; ”Blå tankar om framtidens försvar”. Vi hade under hela våren lämnat information till ministern om vårt pågående arbete. Om ministern överhuvudtaget läste rapporten vet jag inte. I vilket fall ignorerades den helt.

Länk: ”Blå tankar om framtidens försvar” https://rolfknilssonmyblog.files.wordpress.com/2012/07/blc3a5-tankar-om-framtidens-fc3b6rsvar1.pdf

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s