Anna Kinberg Batra: ”Vi ska ha högt i taket i vårt parti och alltid diskutera mycket!”

(Riksdag & Utskott) I går bekräftas Anna Kinberg Batra på moderaternas extra partistämma som ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt. När Anna Kinberg Batra nu fått sin bekräftelse är det upp till henne att besluta vilken partiledare hon ska bli. Hennes första tal som partiledare blev inte det linjetal som många hoppats på. Istället blev det ett tal med ganska självklara nymoderata sanningar som även de flesta av de gamla moderaterna kan acceptera. Men vi fick också ta del av tre konkreta politiska löften; lägre skatt för 64-åringar som vill jobba, möjlighet för alla vuxna att gå på Komvux samt en undersökning vad ett svenskt NATO-medlemskap skulle betyda. Alla tre förslagen mycket bra. Många tolkade också hennes budskap om att försvarets incidentberedskap bör förstärkas. I och för sig riktigt. Men det är ju så otroligt mycket mer inom förvaret som måste förstärkas.

Jag blev positivt överraskad över att Kinberg Batra tog upp försvaret. Det hade jag inte väntat mig. Jag hoppas där ligger mer i hennes uttalande än bara ord på en partistämma. She talks the Talk, but does she walk the Walk? Hennes företrädare Fredrik Reinfeldt förvånade i sitt sista anförande som partiledare med att hävda att han stärkt det svenska försvaret… Ber ödmjukt att få anmäla avvikande mening.

Efter Kinberg Batras framträdanden under lördagen, har jag fortfarande kvar hopp om den moderata framtiden. Men det hänger inte så mycket samman med vad hon sa i sitt tal som vad hon senare på kvällen sa i en intervju med TV4:s nyheter. Då förklarade hon: ”Vi ska ha högt i taket i vårt parti och alltid diskutera mycket!” Ett helt underbart uttalande om man jämför med förhållandena under Fredrik Reinfeldt där partiledarens ”Förändras eller dö” kom att inte bara gälla partiets politik utan också blev ett budskap till medlemmar och aktiva att hålla med partiledaren eller lämna partiet. En förändring här, initierad av den nya partiledaren, skulle på ett positivt sätt förändra klimatet inom partiet vilket i sig skulle resultera i en, nödvändig, positiv kedjereaktion.

Jag hoppas Anna Kinberg Batra i samklang med hennes budskap om högt i taket sträcker ut handen och inte avvisar de som har en annan uppfattning i frågor som t.ex. försvaret och nu aktuella decemberöverenskommelsen utan accepterar dem som lika goda moderater som övriga i partiet. Fredrik Reinfeldts hårda regim och kompromisslösa hållning mot kritiker och oppositionella hoppas jag för evigt är borta. Jag hoppas lika starkt att toppstyrningen inom moderaterna har nått sin kulm med Reinfeldt och att det nu är något som partiet kan lägga bakom sig.

De Nya Moderaterna har på många punkter svikit de gamla kärnväljarna när man följt förre partisekreteraren Schlingmanns generalplan för framgång – ständig förändring, ingen ideologi, inga värderingar, inga visioner. Det kanske mest tydliga exemplet är just i försvarsfrågan. Förutom att det har varit politiskt förkastligt att nedrusta försvaret så har det i praktiken gjort att Sverige idag befinner sig i ett militärt prekärt läge.

Anna Kinberg Batra kan gör moderaterna till det idéparti det en gång var och borde ha förblivit. Mer grundvärderingar för de förtroendevalda att arbeta efter, mindre detaljstyrningar, mer intern diskussion och ett uppfyllande av andra delen av partiets namn – moderata SAMLINGS partiet. Kinberg Batra har ett antal frågor att ta tag i, förutom att ena partiet. Det är försvaret och det är migrationsfrågorna. När det gäller migrationen går det inte att huka längre. För att upprepa mig så kan jag än en gång rekommendera att partiet också gör de förslag som Kristersson-Billström-Svantesson kom med 2008 som sina egna. Det blir en intressant politisk vår.

Lämna en kommentar

Under Inrikespolitik, Riksdag och Utskott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s