Nya Moderaterna behöver bli mer moderata

Den 30 december hade Anna Kinberg Batra en debattartikel i Dagens Industri med rubriken ”Så vill jag förändra M”. Jag har läst den och försökte hitta den politik som den blivande partiledaren vill att moderaterna ska driva under hennes ledning. Jag hittade ingenting. Däremot finns här en rad självklarheter som jag tror nästan alla kan skriva under på.

Kinberg Batra tycker det är bra med en stark ekonomi och full sysselsättning i Sverige. Hon vill att Alliansen ska satsa på vardagsfrågor och ta strid mot alla förslag som ”skjuter viktiga reformer på framtiden och som riskerar att försvaga ekonomin samt dämpa jobbtillväxten”. Och det har väl ingen något emot?  Sedan ställer hon en rad frågor som jag tolkar att de Nya Moderaterna har svar på – så småningom. Några svar finns i alla fall inte i hennes artikel.

Hur ska vi skapa nya jobb i Sverige? Varför står många unga utanför arbetsmarknaden? Varför är vi inte tillräckligt bra på att integrera människor i vårt samhälle? Varför är det svårt för många att få vardagslivet att gå ihop?

Efter frågorna förklarar Kinberg Batra att detta är några av de ”utmaningar” som Nya Moderaterna tänker söka ”bättre svar och lösningar” på.

Som moderat sedan tonåren tycker jag inte frågorna verkar så svåra att svara på. Sedan kan ju åtgärder och insatser skifta beroende på internationella förhållanden. Men nog handlar det till stor del om skatter. Sänkta löneskatter, sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt moms, lägre skatter på ungdomars ingångslöner. Varför inte samma tänk för ungdomar som för pensionärer? Kanske en summa att tjäna på upp till 100 000 som är skattefri och därefter en 10 procentig skatt. Inga arbetsgivaravgifter på de första hundra tusen. Bara en tanke.

En gammal moderat sanning som håller är att låga skatter inte bara är bra, det är dessutom rätt! Skatter är en nödvändighet när vi inte har andra möjligheter att betala gemensamma kostnader. Vi får aldrig glömma att skatt egentligen är ett ganska våldsamt intrång i den enskildes liv. Det är att med lagen i ryggen konfiskera delar av den enskildes pengar oavsett vad den drabbade har för uppfattning om detta. Det gäller att visa respekt för den enskildes egendom. När det gäller integrationen så se på den moderata rapporten ”Fler vägar in – nycklar till Sverige och det svenska samhället” som kom 2008 och författats av Ulf Kristersson, Tobias Billström och Elisabeth Svantesson. En bra rapport som gömdes undan efter att man lagt sig platt för miljöpartiets åsikter i frågan. Här är de åtta huvudpunkterna i förslaget:

   ”1. Ja till arbetskraftsinvandring.

 1. Ett europeiskt asylsystem. ’Det är inte rimligt att några svenska kommuner under perioder tagit emot fler irakier än hela USA.’
 2. En rättssäker asylprocess där en viktig del är att ’den som får avslag ska lämna landet’.
 3. Obligatorisk introduktion för nyanlända och en individuell etableringsersättning som siktar till egen försörjning.
 4. Ett avskaffande av ebo-principen om eget boende. Att själv välja bostadsort ska leda till lägre ersättning. Flyttar man till en överetablerad kommun får man ingen ersättning alls.
 5. Medborgarskapets värde ska hållas högt, vilket bland annat betyder att den som fått det på oriktig grund ska kunna bli av med det.
 6. Det ska bli vanligare med utvisning för utländska medborgare som döms för grova brott.
 7. Man ska ha grundläggande kunskaper i svenska för att kunna bli medborgare.” 

Både när det gäller skatter och integration bör Nya moderaterna bli mer moderata.

Som avslutning i Kinberg Batras DI-artikel får vi ytterligare en rad självklarheter som kunde varit hämtade från någon krönika av den nymoderate tänkaren Per Schlingmann: ”Min förhoppning är att 2015 blir ett år med fokus på hur vi kan göra Sverige till ett bättre land för alla som bor här. Ett år som handlar om hur vi kan stärka Sveriges konkurrenskraft i världen, i stället för diskussioner om politikens former. Nya moderaterna vill vara det parti som bäst ser och förstår hur Sverige förändras. Vi vill, tillsammans med alliansen, vara det alternativ som möter vårt lands utmaningar med reformer och handlingskraft. Så tar vi ansvar för att bygga ett starkare Sverige.”  Jag vill se konkreta förslag!

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Nya Moderaterna behöver bli mer moderata

 1. Leif Trulsson

  Anna Kinberg Batras artikel i Dagens Industri den 30 december är rena goddag yxskaft eller så nära Hasse Alfredssons Pastor Jansson som man kan komma. Att föra fram henne som ny ledare för nya moderaterna är ett lika stort misstag, som när Socialdemokraterna valde Håkan Juholt som ledare.

  Jag håller med om att nya moderaterna behöver bli mer moderata, men jag tror det är ett stort misstag att bara prata sänkta skatter. Fokus borde istället ligga på den ekonomiska basen. Ju större ekonomisk bas, ju större kaka att fördela.

  Vissa av oss förstår de ekonomiska sambanden, men folk i gemen gör det inte. För många är sänkta skatter lika med sänkt trygghet och välfärd. Därför är jag helt övertygad om att man måste börja med helheten, den ekonomiska basen/kakan och sedan på ett mycket pedagogiskt sätt visa vad det är som påverkar om den blir större eller mindre. Att sänka vissa skatter eller hinder kan vara ett sätt att öka den ekonomiska basen, men det är inte det argumentet man ska börja med.

  Det gäller att på ett mycket enkelt sätt förklara varför det är de två F:n, Finans och Försvar, som är så viktiga för allas vår framtid. Båda dessa två F:n står för trygghet och välstånd och är det viktigaste pelarna i bygget Sverige.

  För att vi överhuvudtaget ska kunna bygga vidare på, leva och bo i Sverige, så måste vi ha ett försvar värt namnet. Ingen skulle väl komma på den befängda idén, att bara för att det inte har brunnit på 20 år, så tecknar man inte en ny brandförsäkring. Ej heller skulle väl någon sluta ha lås på sin ytterdörr eller sluta låsa dörrarna bara för att man inte har haft något inbrott de senaste 20 åren. Men det är just detta våra folkvalda politiker har gjort genom att dra ned på försvaret som man har gjort. I realiteten är idag knappt ett rum, Stockholms rummet, försäkrat i huset Sverige. Jag är helt övertygad, att om svenska folket verkligen fick klart för sig hur illa det är ställt, så skulle det bli ett ramaskri.

  Vissa saker måste få lov att kosta. Försvaret är en försäkring och vissa försäkringar kan man aldrig tulla på. Tyvärr har ju både Socialdemokrater och Alliansen varit lika goda kålsupare när det gäller att avveckla vårt försvar. Fredrik Reinfeldt har ju visat total brist på både insikt och fantasi när han retoriskt har frågat ”vem ska vi försvara oss mot?”. Det är just det som är hela vitsen med en försäkring. Vi vet inte när och hur någonting ska hända, men försäkringen är ett sätta att gardera oss mot det okända.

  Ser man rent krasst på det, så har de senaste 20 årens regeringar och riksdag gjort mer skada på Sverige än någonsin Stig Wennerström eller Stig Berglind gjorde. Frågan är hur historien och framtida generationer kommer att bedöma deras svek mot Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s