Det handlar inte om att ”förstå” uppgörelsen – vi tycker den är fel!

(KOMMENTAR) Pekpinnarna höjs och magistrarna talar och budskapet är detsamma: Vi som inte gillar decemberöverenskommelsen utan hellre ser att Alliansen med demokratins alla redskap försöker få igenom sin egen politik har ”inte förstått” och allt från glada karriärsugna MUF:are till partilojala tjänstemän försöker nu få oss att ”förstå” och att begripa hur dumma vi är som inte ser fördelarna. Det handlar inte om att förstå, det handlar om att inte hålla med. Det handlar om att vi tycker att överenskommelsen är felaktig på så många olika sätt. Och den rätten bör vi väl ha utan bli klassade som partiförrädare och dumbommar.

Några citat från debatten. Det som kanske gjorde mig mest störd var detta från en tidigare moderat tjänsteman i Riksdagen under Alliansen: ”Att Vänsterpartiet får inflytande över den politik som Socialdemokraterna för lär ju bara gynna oss.” Vilka är ”oss”? Politiker och politiska tjänstemän eller medlemmar och väljare?

Och här är några andra citat:

Sven Otto Littorin: ”Man kan inte avskaffa parlamentarismen bara för att man inte gillar parlamentets sammansättning. Man löser problemen som man gjort alla andra gånger vi haft minoritetsregeringar, genom sakförhandlingar i riksdagen. Det leder till att de förslag som samlar flertalet i riksdagen kommer att gå igenom. Att avskaffa oppositionen kan aldrig vara lösningen. Jag tycker det är häpnadsväckande att somliga på allvar tycker att det är bra att Alliansen förbundit sig till 2018 och ev 2022 att inte ens rösta för sin egen politik om den riskerar att få majoritet i riksdagen. Det var inte vad jag lade min röst för i höstas.

Mikael Odenberg, DN-debatt 29 dec: ”Till detta kommer att man med december­överenskommelsen ytterligare stärker Vänsterpartiets inflytande över regeringens ekonomiska politik. Alliansens förhoppning är naturligtvis att man genom överenskommelsen ska förhindra att blockpolitiken bryts upp, att Vänsterpartiet tydligt länkas till socialdemo­kraterna i ett rödgrönt block och att man därmed stärker sina möjligheter att vinna 2018 års val samt förbättrar möjligheterna att därefter regera i minoritet. Den kvarstående frågan är dock varför någon ska rösta på partier som tecknar överenskommelser om att inte arbeta i riksdagen för att få genomslag för sin politik, utan som i stället lovar att lägga ner sina röster om man riskerar att få stöd för den.”

 

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Det handlar inte om att ”förstå” uppgörelsen – vi tycker den är fel!

  1. Mikael Persson

    Så svårt att förstå att Alliansen avstår från att smacka in matchbollen och i stället väljer att spela åtta år (8) med racketen i fel hand. Det som nu sker är följande: 1. SD når nytt rekord i nästa opinionsundersökning 2. Alliansen får motsvarande förlust 3 S/V/MP har oförändrat stöd eller ökar. 4. Detta håller i sig till nästa val då S/V/MP är i majoritet och den s k Alliansen som inte haft chansen att lägga en egen budget under 4 år och valt att bli politiskt obsolet är i hopplöst underläge. SD är om 4 år Sveriges andra största parti. Summa summarum: 8 år av vänsterpolitik. Och det värsta av allt: Alliansen gör detta för Sveriges väl …

  2. Per Magnuson

    Vem tar initiativ till att bilda ett nytt borgeligt parti?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s