Allan Widman (FP) vill erbjuda alla gotlänningar grundläggande militärutbildning

Allan Widman, folkpartiets talesperson i försvarsfrågor och en möjlig intern alliansutmanare till moderaterna om försvarsministerposten, hade får några dagar sedan ett mycket intressant inlägg på sin blogg där Gotland åter igen ställs i fokus. För någon vecka sedan gjorde han ett snabbesök på ön och den del av F17 i Blekinge som är förlagd på Gotland.

På plats fick han information att arbetstempot för den militära personalen på flygplatsen i Visby just nu är högt. Samtidigt dras man med en brist på flygtekniker för tillsyn.

Bristen på tekniker är stor i hela ladet, men kanske ännu större på Gotland då det tycks vara problem att rekrytera personal lokalt. Widman föreslår därför att man ska öppna för möjligheten till lärlingsutbildning när det gäller tekniker. Den nuvarande utbildningen är lång och är till stor del inriktat på militära uppgifter.

Widman funderar runt möjligheten att låta gotländska ungdomar få en del av sin utbildning på Kallax eller Såtenäs för att sedan återplaceras på Gotland. En bra idé som det med dagens regelsystem säkert inte går att genomföra. Men reglerna går att ändra.

Under Widmans korta besök på Gotland gör han också en avstickare till Slite för att se om något svenskt örlogsfartyg har lagt till där. Så är inte fallet. Han har tidigare fått besked om att tillfällig basering av örlogsfartyg i Slite skulle vara klart. Men så verkar inte vara fallet. Några spåra av Försvarsmakten ser han inte. Byggnader för övernattning, vapenkasuner och stängsel lyser med sin frånvaro.

Widman konstaterar vidare i sin blogg att i den nu påbörjade militära grundutbildningsgruppen, GMU, på Gotland är det endast ett fåtal deltagare som kommer från ön. Han vill därför att varje vapenför man och kvinna på Gotland ska erbjudas att genomgå den grundläggande militärutbildningen! Finns det någon gotländsk politiker som vågar ta upp det kravet?

Personligen tror jag det är dags att aktivera värnplikten i en modern och tidsanpassad form. Såväl civila som militära uppgifter behöver personal för att kunna genomföras.

Allan Widmans blogg inlägg finns här: http://allanwidman.blogspot.se

Allan Widman

Allan Widman

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Allan Widman (FP) vill erbjuda alla gotlänningar grundläggande militärutbildning

  1. Helt rätt att införa värnplikten för Gotlänningarna, men det krävs förmodligen speciallösningar och kompensation i form av arbetsplatser på ett permanent placerat förband.
    http://krigsmakten.wordpress.com/2014/07/17/forsvaret-av-gotland-del-3/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s