Ohämmat hat i P1:s Sommar

Lyssnade i måndags på en sommarpratare i Sveriges Radio P1 som jag inte hade koll på sedan tidigare, det ska erkännas. Kände inte igen hennes namn och var inte bekant med hennes arbete. Visste bara det jag läst i presentationen av programmet: ”Athena Farrokhzad, poet, dramatiker, översättare, 30 år. Bor i Stockholm. Augustprisnominerad för diktsamlingen ‘Vitsvit’. Hyllad för pjäsen ‘Päron’ på Ung scen/öst.”

Att hon medarbetar på Aftonbladets kultursidor visste jag inte då. Men det hade i sig varit en varningssignal.

Athena Farrokhzad är född i Iran och kom till Sverige på 80-talet och är uppvuxen i Göteborg.

Hennes Sommarprogram som vi fick ta del av var hatiskt. Hat mot Sverige, hat mot det ”vita”, hat mot den sittande regeringen, hat mot det borgerliga samhället.

Programmet skulle vara ”antirasistiskt” var det sagt i förväg. Och det hade ju inte varit fel i sig. Men begreppet ”antirasism” har fått flera olika betydelser och kan variera starkt beroende vem som använder det.

Det finns inom delar av den ”antirasistiska” rörelsen en antirasism som bygger på rent hat mot det ”vita”.

En som vid flera tillfällen kommit med, som jag uppfattar det, hatiska uttalanden mot just gruppen vita, och då inte sällan medelålders män, är ”Kakan”Hermansson. Och när hon, samtidigt som programmet sändes, på twitter hyllade sommarvärdens Athena Farrokhzad var det ytterligare en varningssignal om vad som skulle komma.

Athena Farrokhzads program var en enda lång kommunistisk propagandasändning med förhärligande av revolutionärt våld och hat mot det borgerliga samhället.

Om man lyssnar/lyssnade till måndagens sommarprogram så framgår det med all tydlighet att Athena Farrokhzad inte tycker om Sverige, eller det svenska. Och det är hon fri att göra. Men hon verkar inte heller ha speciellt mycket för den västliga modellen av demokrati och mänskliga rättigheter. Det är mer bekymmersamt.

Per Hägred skriver i Expressen om programmet. ”Athena kom till Sverige på 80-talet. Några decennier senare gör hon i en radiostudio upp med landet där hon tillbringat större delen av sitt liv. Hon tycker inte särskilt mycket om sitt hemland. Åtminstone inte av sommarpratet att döma. Och det kan man förstå.” Kan man förstå det? Jag vet inte om man kan det. Det kan finnas inslag, företeelser, händelser man inte tycker om. Men detta urskiljningslösa hat?

Visst finns det infödda svenska skitstövlar som slänger ur sig rasistiska påståenden. Men är det verkligen det som genomsyrar Sverige?

Per Hägred radar i sin text upp några av sommarvärdens idéer: ”Hon vill skrota rotavdraget och skänka pengarna till flyktingar. Hon uppmanar oss att gifta oss med flyktingar för att de ska få asyl. Eller få oss att sluta pensionsspara eftersom pengarna går till krigsindustrin.”

Sedan har Per Hägred precis som jag reagerat mot den våldsförhärligande delen i programmet. ”Jag tycker dock att hon är direkt otydlig när det gäller extremvänsterns metoder. Är det ok med våld om belackarna brukar det? Frågan hänger kvar i luften.”

Per Hägred är försiktig i sin kritik. Uppenbart medveten om vad man riskerar när man tar upp ämnen som dessa. Men han är dock kritisk. Värre är det i Svenska Dagbladet där Henrik Sahl Johansson gör sin betraktelse efter programmet som i princip är en hyllning. ”Med diktens språk som klangbotten redogör hon för en tid av koloniala arv och vidgande klyftor, av strukturell rasism och en mänsklighet under attack.” Och det fortsätter i samma stil. ”Farrokhzads poetiska läsningar, med citat från en rad diktare, är själva andningen i vreden och mycket skickligt invävda i manuset. Avslutningen, när hon återknyter till alla de ting som hon en dag önskar tala om, är mycket stark.” Han konstaterar dock att det var ett politiskt brandtal. Men kritiken saknas.

Vi har yttrandefrihet i Sverige och den ska vi slå vakt om. Men det betyder inte att vi ska acceptera allt som förs fram – oemotsagt. Måndagens sommarprogram tillät övertramp som aldrig – med rätta – skulle accepterats om det kom från annat håll än den ”antirasistiska” extremvänstern. Rädslan att säga emot någon som kallar sig för antirasist är så stor att allt färre vågar , eftersom man vet att risken är stor att man får en falsk stämpel på sig för att vara just rasist. Även om det förhåller sig så att det är ”antirasisten” som är den verkliga rasisten i sammanhanget.

För Sveriges Radios del är det tydligen helt i sin ordning att låta dessa demokratins dödgrävare få husera fritt. Åtminstone om de har vänsterprofil.

Det finns en frisk och ärlig antirasism som just handlar om alla människors lika värde och lika rättigheter. Det är en antirasism som jag ställer mig bakom. Att hata en grupp människor för deras hudfärg är inte bara osmakligt, det är också ointelligent.

Thomas Gür hade en bra artikel i ämnet i Svenska Dagbladet för några dagar sedan. Läs den!

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/darskap-att-kalla-sverige-rasistiskt_3763418.svd

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Ohämmat hat i P1:s Sommar

  1. QED

    För att travestera ett gammalt sovjetskämt ”Rasism, är när en ras förtrycker en annan, med antirasismen är det det omvända”.

  2. Ping: SVART OCH VITT Den sjätte mannen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s