Svenska Dagbladet på nyliberal väg?

Svenska Dagbladet har fått en ny chefredaktör. Förre MUF-ordföranden och åtminstone tidigare en av nyliberalismens främsta företrädare i Sverige – Tove Lifvendahl har tillträtt och PJ Anders Linder har lämnat. Jag beklagar Linders avgång.
Svenska Dagbladets ledarsida återfick med Linder ett inflytande den saknat på många år. Ledarsidan formades i en traditionell liberal-konservativ anda. Försvarspolitiskt stod tidningen stabil när moderaterna sålde ut försvarsvänligheten för en ny kampanjidé. SvD:s ledarsida har präglats av, om man nu kan förenkla det så mycket – borgerligt sunt förnuft. Man har inte allt för ofta fallit för det politiskt korrekta. Hur det blir nu återstår att se.
För någon vecka sedan lanserades Johan Norberg som ny kolumnist i tidningen. Och idag, måndagen den 25 augusti kunde vi se Anders Åslund debutera som kolumnist i tidningen. Norberg och Åslund – två av Sveriges ”främsta” nyliberaler. Är det början på en nyliberal väckelse på SvD:s ledarsida eller är det bara en breddning av åsikterna på återkommande fast plats? Kunde konstatera att också Pernilla Ström finns med i skaran av nya kolumnister. En gång ung folkpartist på vänsterkanten som sedan lätt omformaterades på Handelshögskolan i Stockholm. Om inga förändringar skett så får också Pernilla Ström räknas in i den nyliberala familjen. Bland kolumnisterna som tillkommit är väl Mats Johansson den som är minst nyliberal. Kan han i sin kolumn ägna sig åt fösvars-, utrikes- och säkerhetspolitik känns det tryggt.

Under PJ Anders Linders chefskap på Svenska Dagbladet återfanns Roland Porier Martinson som konservativ kolumnist. Jag har hela tiden ansett RPM representera en alltför ljum konservatism, en låt-gå-konservatism där jag inte riktigt känner mig hemma. Är RPM bortrationaliserad från SvD nu eller accepteras hans mjukiskonservatism? Vi får väl se Min förhoppning om en verkligt konservativ kolumnist i SvD får jag förmodligen fortsätta ha på min önskelista.

Sverige har idag en dagstidningsledarsida med den politiska färgen konservativ och det är Nya Wermlandstidningen under politiske redaktören Henrik L Barvås ledningen. Jag skulle gärna se att NWT tog sitt konservativa ”ansvar” och åtminstone på nätet hade en nationell eller internationell ledare varje dag.

Det är alldeles för tidigt att döma ut nya SvD som ett nyliberalt kamporgan – men det finns anledning att hålla uppsikt på var tidningen är på väg. I min värld har nyliberalism lika lite med konservatism att göra som Sverigedemokraterna.

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Svenska Dagbladet på nyliberal väg?

  1. ”I min värld har nyliberalism lika lite med konservatism att göra som Sverigedemokraterna.”

    Ja, så fick du med det också. I USA är man inte konservativ utan att vara för dödsstraff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s