”Getingen” och Stasi – samma skäl för locket på?

För några dagar sedan var det 50 år sedan storspionen och landsförrädaren Stig Wennerström greps. Han hade då sålt ut det mesta om det svenska försvaret till Sovjetunionen. Stig Wennerström ”Örnen” är den hittills skadligaste spion som avslöjats.

Som spion i den sovjetiska militära underrättelsetjänsten GRU avslöjade Wennerström allt för ryssarna. Av det som hamnade på ryssarnas bord kan nämnas det svenska försvarets organisation, mobiliseringsordningar, krigsplaner, stridsledningssystem, hemliga baser, samarbetet med NATO, hemliga flygfält, signalspaningsplanens verksamhet  och hemliga tekniska uppgifter om flyget. Till detta ska läggas hemlig information om länder som Sverige samarbetade med. Wennerström fick pengar från Sovjet, men belönades också med tre höga ordnar och utnämndes till sovjetisk generalmajor.
Avslöjandet av Wennerström visar hur högt upp i den militära ledningen som Sovjetunionen hade spioner. Det vore naivt att tro att Wennerström var den ende.
Vi kan med stor säkerhet utgå ifrån att det fanns minst två mycket högt uppsatta svenskar som spionerade för Sovjetunionen och GRU under 1950-talet och 1960-talet. Stig Wennerström som greps på Riksbron för 50 år sedan  var den ene. Den andra greps aldrig.

Wennerström hade kodnamnet Örnen. Den andres kodnamn var ”Getingen” och förmodades vara verksam inom utrikesförvaltningen, troligen diplomat. Officiellt ska Getingen aldrig ha avslöjats.
Men med några telefonsamtal till ett antal människor som var med när det begav sig får man ganska snart bilden av att det med tiden blev allt klarare vem det var som dolde sig bakom kodnamnet Getingen. Men ett avslöjande skulle, med tanke på Getingens karriär, få politiska konsekvenser både i Sverige och utomlands. Därför lades locket på.
Valet att inte gå vidare med att avslöja Getingen är oroväckande likt valet att inte gå vidare med att avslöja namnen på vilka som sålde ut Sverige till den gamla östtyska diktaturen och dess underrättelseorgan. (Det var inte bara Stasi som verkade i Sverige.)
Av de avslöjanden som gjorts så kan vi ganska snabbt konstatera att det inte bara var ett politiskt parti som de östtyska spionerna intresserade sig för. Som exempel har vi ”König” inom det socialdemokratiska partiet och  kyrkoherden Radler som på östtyskt uppdrag varit aktiv i såväl moderaterna som kristdemokraterna. Vi vet också att det inte bara var den politiska världen som man intresserade sig för. Infiltrationen i kyrkan känner vi till. Och det östtyska intresset för de civilmilitärt anställda, inte minst med tekniska uppdrag, är också bevisat.
Det är ingen avancerad eller svår slutsats att dra, med tanke på de fakta som redan ligger på bordet, att det bland de svenskar som utförde tjänster för den östtyska diktaturens underrättelsetjänster finns, för många, kända personer med olika partibeteckning och samhällsbefattningar. Det skulle bli mycket för många att förklara om namnen kommer ut och vår svenska folkhemstrygghet skulle skakas.
Många blir rejält mörbultade den dag de faller från piedestalerna.

4 kommentarer

Under Okategoriserade

4 svar till “”Getingen” och Stasi – samma skäl för locket på?

 1. Kenneth Bäck

  Så vem var han, ”Getingen”?

 2. Jan-Otto

  Att ”Getingen” påstods vara en nyligen avliden utrikes ämbetsman som blev rätt gammal, torde väl knappast var någon nyhet även om trovärdigheten i det påståendet kan diskuteras. Eller hur Rolf? ”Getingen” skulle syfta på gadden som föredrog personer av samma kön. Jag ser dock ingen logik i detta.
  Det företogs en hel del undersökningar runt denne person, vilken berättat för sina närmaste chefer om sin läggning (som skulle kunna användas i kompromenterande syfte). De fick gå en ganska vansklig balansgång då det var brottsligt att vara homosexuell på den tiden.

  • rolfk

   Det är kul med kommentarer. Men – det är inte Sverker Åström det handlar om.

   • Jan-Otto

    Just därför skrev jag ”påstods” inte att ”det var” och att uppgifterna hade diskutabel trovärdighet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s