Ny gasledning ökar Rysslands Östersjömakt

http://kontur.nu/reflektion/ny-gasledning-okar-rysslands-ostersjomakt/  Läs på KONTUR

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “Ny gasledning ökar Rysslands Östersjömakt

  1. Det som oroar mig är vad Tyskland och EU betalar med för att få gasen. Krävs det något mer än industriprodukter? Varför är det Ryssland och inte Tyskland och EU som pratar om att vakta ledningen militärt och agerar för att höja säkerheten? Rent ekonomiskt är gasledningens funktion ett delat intresse mellan köpare och säljare där störningar ger snabba konsekvenser för köparen och långsamma för säljaren. F.ö. blir förbindelsen svårare att sabotera när antalet rör ökar då ett framgångsrikt sabotage innebär 25% kapacitetsförlust i stället för 50%.

  2. Enligt obekräftade rykten finns det redan idag ett skriftligt avtal mellan Nordstream och Gotlands kommun där den förre har rätt att angöra Slite för bunkring och även ställa ut egen (beväpnad) skyddsvakt på kajen.
    Du kanske har möjlighet att kontrollera om så är fallet.

  3. Sans

    ”Beroendet” är omvänt. Om gasen plötsligt skulle stängas av så kommer Tyskland ransonera elen måttligt några dagar till leveranserna av dyrarere flytande naturgas via fartyg anländer. Och inom några månader ha konverterat sina gaskraftverk till kolkraftverk. Utan gasexport skulle Rysslands ekonomi däremot haverera totalt, det är deras dominerande inkomstkälla. Faktiskt var det ju 1980-talets låga oljepriser som fick Sovjet att bryta ihop p.g.a. minskade exportintäkter. Ryssland har varit olje”beroende” ända sedan bröderna Nobel satsade på oljeutvinning i Kaukases på tsartiden. Tyskland har tvärtom en mycket diversifierad ekonomi och är inte beroende av någon enskild vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s