Vad sysslar Bildt med? Finns rysskräcken hos dem som inte vågar kritisera Ryssland?

I fredags morse kunde man läsa i Dagens Nyheter hur Carl Bildt viftar bort de ryska bombövningarna i närheten av Sverige i påskas. Samtidigt förringar han den ryska upprustningen och dömer ut den svenska försvarsdebatten som hysterisk.

Jag har ingen aning om varför Carl Bildt agerar som han gör. Men det han nu gör inger varken tilltro eller förtröstan när det gäller svensk försvars- och säkerhetspolitik.
Varför Carl Bildt dyker upp som gubben i lådan i Sveriges största dagstidning och förkunnar att de ryska påskövningarna för tre veckor sedan inte var riktade mot Sverige skapar en rad frågor.
Mildheten mot den ryska upprustningen är anmärkningsvärd i sig. Men allvarligast är kanske den attityd utrikesministern intar till påskincidenten.
Tre veckor efter incidenten säger Carl Bildt att han har hemliga uppgifter om de ryska övningarna och att han vet att de inte riktade sig mot Sverige. Mer är han förhindrad att säga.

Den svenska regeringen gör allt för att bortförklara och göra de ryska militära upprustningarna i princip ofarliga. Samtidigt försöker man hemlighålla de ryska ”övningarna” i påskas. Upprördheten hos försvarsministern var stor för att uppgifterna läckt ut. Någon upprördhet över de ryska bombplanen märkets inte. Och nu kommer då Bildt med sitt ryska försvarstal. Samtidigt kommer uppgifter från Moskva att man ökar takten i moderniseringen av den ryska vapenarsenalen.

Jag kan inte låta bli att dra en parallell till då Sverige hade ordförandeskapet i EU och ett inplanterat besök av Rysslands dåvarande president Medvedev var hotat. Dåvarande premiärminister Putin förklarade för Fredrik Reinfeldt vid ett besök en kort tid tidigare att om Sverige inte gav miljöklartecken för den ryska gasledningen genom Östersjön skulle Medvedev inte komma. Klartecken gavs, Medvedev kom och ingen kritik föll på det svenska ordförandeskapet.
I nästa vecka ska Bildt träffa den ryske utrikesministern. Är det oljan på vågorna som håller på att gjutas? Är det någon ny, kanske hemlig, fråga som ska diskuteras med ryssarna nästa vecka?

Bildt kallar försvarskritiken hysterisk. Anklagelserna om rysskräck har vi vant oss vid. Men är det möjligt att rädslan för ryssen finns hos dem som inte vill (vågar) kritisera Ryssland och inte hos dem som varnar för vad som håller på att hända i vårt östliga grannland?

Personligen har jag hela tiden sedan utnämningen 2006 varit kritisk till att Carl Bildt är utrikesminister. Hade man ”bara” sett på hans göranden under sin tid som statsminister (1991-1994) hade jag inte haft något att invända. Tvärtom! Men efter sin tid som statsminister blev Bildt affärsman och satt bland annat med i Vostok Naftas styrelse. Ett Lundinföretag med affärsidén att äga aktier i det ryska statskontrollerade företaget Gazprom. Dessa nära affärs- och ekonomiska förbindelser med den högsta ryska ledningen, som själva är delägare i Gazprom, är olämpligt för en svensk utrikesminister.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Vad sysslar Bildt med? Finns rysskräcken hos dem som inte vågar kritisera Ryssland?

  1. Teaterdirektören.

    Han drar väl sitt strå till stacken, som ska visa att den ”moderata verkligheten” passar in på vad försvarsutredningen kommer fram till!

    Teaterdirektören.

  2. Ping: Den sjätte mannen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s