Rätt tänkt av Björklund

Förre folkpartistiske utrikesministern Hans Blix inlägg i frågor rörande försvars, utrikes. Och säkerhetspolitik blir allt mer förutsägbara. Tröttsamt förutsägbara. Knappt har Jan Björklund kommit med sitt uttalande om behovet av att stärka det svenska försvaret förrän Hans Blix kommer med i stort sett motsatta uppfattningar. Hans försvarsnegativism och fördomsfulla uppfattningar är övertydliga. I en lång föreläsning, kryddad med proryska statements på tidskriften Fokus hemsida får vi veta hur onödigt det svenska försvaret är och i vilken underbart fredlig del av världen vi lever i. Några hot eller risker existerar inte.

Jag välkomnar Jan Björklund inlägg i debatten och beklagar att det inte var försvarsminister Karin Enström som kom med det.
När Jan Björklund säger att vi behöver en starkare nationell försvarsförmåga är det en självklarhet han slår fast. Beklagligt att så inte är fallet. Det känns också bra att någon i regeringen talar klartext när det gäller utvecklingen i Ryssland. Utvecklingen i Ryssland är oroväckande. President Putin blir allt mer auktoritär i sitt styre och de mänskliga rättigheterna respekteras inte i tillräckligt hög grad.

När Jan Björklund sedan kommer in på krigsmateriel och organisation är jag bara lekman i dessa frågor. Det bör vara yrkespersoner som gör dessa bedömningar. Däremot verkar förslaget att utbilda fler soldater och ha fler i reserv som absolut nödvändigt. Om det sedan ska vara två, tre, fyra eller fler år i tjänst och därefter satta i reserv i hur många år kan diskuteras.  Däremot har vi behov av att kunna sätta in ersättningsenheter och att snabbt kunna komma igång med utbildning av fler soldater om/när det skulle behövas.

Samma synsätt måste gälla det materiel som försvarsmakten har att tillgå. Att till exempel beställa 60 flygplan för att vi behöver 60 flygplan är inte klok politik. Att ha 50000 soldater i beredskap för att vi behöver 50 000 är inte heller det klok politik. Argumentet att det vi saknar i kvantitet har vi i kvalitet är rätt bara till en viss grad. När det gäller försvaret får vi inte glömma att kvantiteten är en del av kvaliteten.

Att återskapa brigader ser jag som rätt tänkt likaså att ha militär fast stationerad på Gotland. Om det sedan ska vara Patriotmissiler eller någon annan vapenlösning vet jag inte. Det är kanske rätt med patriotmissiler – men det måste diskuteras.

 

 

 

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s