Att göra affärer med en diktatur

Vi i Sverige, EU och övriga delar av världen måste förhålla oss till Kina. Att ha relationer till denna världens största diktatur är nödvändigt. Att föra en dialog med Kina är bättre än att inte göra det. Men vad som aldrig får glömmas bort när man har med Kina att göra är att det är en enpartidiktatur som inte tillåter åsikts- eller yttrandefrihet, som spärrar in politiskt oliktänkande, som håller ett land (Tibet) ockuperat och som man med kinesisk massinflyttning och diskriminerande lagar långsamt försöker få att försvinna från kartan.

Kina är ett land som på det ekonomiska planet anammat den värsta formen av kapitalism och kombinerar den med kommunismens politiska förtryck men detta tycks inte förskräcka.

Kina har blivit en diktatur det är ok att umgås med på alla plan. För vissa är det möjligheterna till handel som ursäktar allt för andra är det revolutionsdrömmar som fortfarande hålles vid liv.

Folkrepubliken Kina är en enparti- och en förtryckarstat som inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheterna. Vill man kalla sig demokrat kan aldrig bortse från detta.

Myten om den demokratiserande handeln hålles också vid liv. Ju mer vi handlar med en diktatur – ju mer blir de som vi. Trams! Tyvärr är motsatsen vanligare. Många finner landets stabilitet och fungerande ordergivning uppifrån som positiva för att göra affärer. Skulle utländska företag bedriva en demokratisk mission i Kina hade de inte blivit långvariga där. Myten faller på sin egen orimlighet – men det är en bra ursäkt för att göra affärer och hålla samvetet rent.

Vi har i vårt land skamligt många politiker på alla nivåer som utan att skämmas åker på officiella och inofficiella besök till den kinesiska diktaturen. Och utan att skämmas ställer man upp och deltar i jippon och ceremonier för att leende blir fotograferad tillsammans med regimens hantlangare.
Kanske det känns bra och lönsamt just nu. Men när den dagen kommer, när också den kinesiska diktaturen faller och allting avslöjas då finns bilderna, avtalen och tidningsartiklarna kvar.

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s