Sverige ska utveckla drönare till Vietnam

Det finns förhoppningsvis de som känner till mer om det här. Själv blev jag uppmärksammad på det under eftermiddagen när jag läste en kommentar på Wisemans twitter. Utländsk press har sedan den 20 november rapporterat om hur Sverige nu ska bistå den kommunistiska diktaturen Vietnam med drönarteknik.

Jag har inte hittat något om detta samarbete i svensk media. Däremot finns uppgifterna att ta del av i vietnamesiska nyhetsmeddelande och artiklar från nyhetsbyråer i Kina och Indien. Dagspress i USA och Kanada har också uppmärksammate detta svensk-vietnamesiska samarbete. Den 20 november undertecknades vid en högtidlig ceremoni i Hanoi ett samarbetsavtal mellan vietnamesiska (Vietnam Aerospace Association – VASA) och svenska (Swedish Unmanned Group)intressen. Svenska och vietnamesiska flaggor, leende civilister och militärer i bakgrunden. Det enda som i det svenska bolagsregistret påminner om Swedish Unmanned Group är Unmanned Systems of Sweden AB som sysslar med utveckling, produktion, marknadsföring och försäljning av bemannade och obemannade land-, luft- och sjöfarkoster. Företaget finns i Linköping. Från svensk sida bidrar man med pengar och utrustning till Vietnam för att tillverka två ”Magic Eye 1 UAVs”.

Projektet ska delas in i tre faser. Från det svenska företaget bidrar man med expertis, kunskap och modelldesign. Under den andra fasen ska det ske ett samarbete när det gäller luftfartselektronisk vetenskaplig utveckling. I den tredje och sista fasen är det tänkt att man tillsammans tillverkar UAVs i förhållande till efterfrågan och kapacitet. Om det finns svenska statliga pengar med i projektet har nyhetsrapporteringen ännu inte berättat om.

Vid invigningsceremonin berättade VASA:s president Nguyen Duc Cuong att UAVs förutom i försvarssyfte och säkerhetsuppdrag också används vid räddningsaktioner, skogsskydd och geologisk utforskning. Och det är ju fullt möjligt… Magic Eye 1 väger 40 kilo, den kan hålla sig i luften upp till sex timmar och har en topphastighet på 200 km i timmen.

För att se om där kanske fanns ytterligare information om denna affär gick jag in på svenska Hanoiambassadens hemsida för att se om där fanns någon information. Det gjorde där inte. Däremot kunde man få veta om den kommunistiska enpartidiktaturen att:
”Vietnam är inte ett fullt utvecklat demokratiskt samhälle med flerpartisystem utan styrs sedan lång tid tillbaka av ett parti.”  Ska det vara så svårt att säga att landet är en kommunistisk diktatur? Eller är det någon slags Saudiarabiensyndrom som har spridit sig? Tar mig friheten att citera från Wikipedia vad där står att läsa om Vietnam:
”Vietnam är en enpartistat som styrs av Vietnams kommunistiska parti vars viktigaste organ är politbyrån som i sin tur väljs av en centralkommitté. Att vara medlem i andra politiska partier är inte tillåtet. I nationalförsamlingen fattas officiellt besluten, även om det ofta handlar om att godkänna det som kommunistpartiet har beslutat.”
”De mänskliga rättigheterna är kraftigt begränsad i Vietnam. Långa fängelsestraff drabbar den som kritiserar regimen eller den utbredda korruptionen. I Freedom House ranking över pressfrihet hamnar Vietnam långt ner, 82 poäng där 99 är det sämsta betyget. I Reportrar utan gränsers lista över pressfrihet kommer Vietnam på plats 172 av 179 länder.”

Så var det med det.

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “Sverige ska utveckla drönare till Vietnam

  1. Som Oscar Jonsson tweetade tillbaka: ”Jag som trodde att vi inte delade in länder på det sättet?” (Demokratier och diktaturer)

    Något ligger det tydligen i det.

  2. Ursa

    Borde inte den här affären vara godkänd av ISP? Är ISPs ärenden offentliga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s