Hedlundkritiskt inlägg refuserat av SvD

Stefan Hedlund har en Brännpunktartikel i SvD som handlar om Ryssland, Putin och den ryska upprustningen. Som slutkläm konstaterar han att det inte finns någon risk att Ryssland under överskådlig framtid ämnar använda militärmakt mot Sverige. Och att vi därför inte behöver göra något för att rusta upp det svenska försvaret.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/putin-ar-beroende-av-yttre-fiender_7559970.svd
Jag tycker Hedlund har fel och kommenterade detta på SvD:s hemsida. Två gånger (så det var inget misstag) blev min kommentar bortplockad. Skulle onekligen vara intressant att veta varför. Här följer min refuserade kommentar:
”Jag hyser stor respekt för Stefan Hedlund och hans gedigna historiska faktakunskaper om Ryssland och det gamla Sovjetunionen. Däremot tror jag inte på honom som uttolkare av framtiden. Jag minns med vilken oerhörd säkerhet som han vid Sovjetunionens sammanbrott varnade för hur hungrande och fattiga ryssar i miljoner skulle välla över gränserna till de nordiska länderna…
 Jag önskar jag hade kunnat tro på honom när det gäller den ryska benägenheten att använda sitt militära försvar idag. Att Putin behöver yttre fiender för att kunna stärka den inhemska makten tror jag är helt rätt. Men det ena utesluter inte det andra. Det kan mycket väl komma till ett läge då, för att övertyga en allt mer missnöjd befolkning, användande av vapenmakt är enda möjligheten att visa de egna medborgarna om hur utsatt, ansatt, landet är av yttre fiender. Ett enskilt användande av militär makt skulle också visa besvärliga grannar att Moskva menar allvar. Stefan Hedlunds konstaterande att det svenska försvaret inte behöver rusta upp därför att Ryssland inte utgör något hot ser jag som en from, men dåligt underbyggd, förhoppning.”

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s