Ansvarslöst att inte lyssna på ÖB

ÖB har sagt ifrån. Pengarna räcker inte till. Det svenska försvaret behöver nytt materiel. Uppgifterna som regering och riksdag har lagt på försvaret täcks inte upp av de medel som finansministern vill släppa ifrån sig. Från regeringens moderata delar finns ingen förståelse att hämta. De nya moderaterna har inte mycket gemensamt med de traditionella när det gäller försvarspolitiken.

Larmet från ÖB borde få regeringen att besinna sig. Men sedan regeringen Reinfeldt tillträde är där inte många röster som kommer utanför departementens lokaler som man varit intresserad av att lyssna till när det gäller försvaret. Den något märkliga tesen att ”det svenska försvarets behov är lika med vad finansministern avsätter” har blivit sanning.

Jag har länge sagt att det svenska försvaret inte är så illa som dess belackare vill göra det – men inte heller så bra som man hävdar från försvarsdepartementet. Just nu vet jag inte vad jag ska tro eller tycka. Det ser svårt ut för försvaret. Det moderata ointresset är milt uttryckt anmärkningsvärt. Försvaret behöver mer pengar. Satsas inte pengar nu blir det ännu dyrare att i framtiden göra de nödvändiga investeringarna. Risken är då uppenbar att de inte görs och vi får ytterligare en drastisk nedrustning.

Det påtagliga ointresset från regeringens sida för det svenska försvaret görs i en tid då vi har en granne på andra sidan Östersjön som rustar upp. Ryssland är en mäktig icke-demokrati med sovjetiska stormaktsambitioner. Den ryske generalstabschefen Nikolaj Makarovs uttalanden i Finland som sedan bekräftades av president Putin borde oroa regeringen. Men vare sig statsministern eller utrikesministern tar till sig det budskap som kommer från Ryssland.

Ryssland har mycket bestämda uppfattningar vad som är ryskt intresseområde. Man uttalar tydligt sitt ogillande av det nordiska försvarssamarbetet och det svensk-finska samarbetet med NATO. Den ryska dubbelgasledningen genom Östersjön ska enligt planerna fördubblas. Gasledningen som enligt den ryska statsledningen har ökat den ryska intressesfären västerut ekonomiskt, politiskt och militärt. Den ryska militära närvaron i Arktis ökar.

Den svenske statsministern ser de ryska uttalandena som ämnade för inrikes bruk och avvisar därmed såväl Makarov som Putin. Jag menar att det finns anledning att faktiskt tro på vad ryssarna säger. Den ”respekten” måste man visa dem. Jag tror inte Makarov åker utomlands och hittar på en massa saker som sedan hans president backar upp och bekräftar som korrekta.

I detta läge väljer regeringen att tesen ska gälla; det finansministern avsätter för försvaret är lika med försvarets behov.

Det finns tyvärr inget annat ord än ansvarslöst för regeringens agerande.

 

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s