USA:s Moskvaambassadör anklagas för att förbereda revolution i Ryssland

Det är inte bara den ryske överbefälhavaren som hotar sina grannländer med ryskt vapenskarammel. I New York Times kunde man för några dagar sedan läsa om hur den ryske utrikesministern Sergej Lavrov nu varnar västvärlden för att lägga sig i upproren i arabvärlden.
I onsdags i den gångna veckan förklarade Lavrov att uppmuntran utifrån, med en klar passning till västvärlden, till uppror mot regimer i Mellersta Östern och i Nordafrika kan leda till ett mycket stort krig som skulle orsaka lidande inte bara i länderna i denna region utan också i stater långt därifrån.

Kritiken mot västvärlden i allmänhet, och mot USA och NATO i synnerhet, har påtagligt ökat i Ryssland. På en presskonferens i onsdags ägnade sig den ryske utrikesministern åt skarp kritik mot västvärldens politik när det gäller Iran och Syrien. Västvärldens inblandning kan leda till en våldsspiral.
Kritiken kom strax efter att den ryska statskontrollerade televisionen hade anklagat den nye USA-ambassadören i Moskva, Michael McFaul, för att försöka provocera fram en revolution i Ryssland. Rysslands president Vladimir Putin har ungefär samtidigt gått till kraftigt angrepp mot den förhållandevis oberoende radiostationen Ekho Moskvy som han hävdar går amerikanska intressen.
Enligt Lavrov ska nu Ryssland utnyttja sin position i FN:s säkerhetsråd och lägga in sitt veto mot varje förslag som förordar militära aktioner mot Syriens president Assad. Lavrov konstaterade att utländska regimer beväpnar militanta grupper och extremister i Syrien. Han passade på att kraftig kritisera USA:s FN-ambassadör Susan E Rice som uttalat oro för möjligheten att Ryssland säljer och levererar vapen till Syrien.
-Vi behöver inte förklara eller rättfärdiga någonting. Vi handlar bara med varor som inte är internationellt förbjudna, förklarade Lavrov. Den ryske utrikesministern passade också på att varna för angrepp på Iran. Något sådant tolereras inte av Ryssland.

New York Times konstaterar att förhållandena mellan USA och Ryssland är sämre än på länge och att det blivit värre det senaste året. Samtidigt som USA fick hård kritik från den ryske utrikesministern så lovordade han Kina och de rysk-kinesiska förbindelserna.

Sent i tisdagskväll hade rysk tv ett inslag om den amerikanske Moskvaambassadören som är en av president Obamas topprådgivare när det gäller Ryssland. Programmet tog upp ambassadörens möten med ryska oppositionsledare och menade att hans verksamhet gick ut på att lägga grunden för en revolution i Ryssland.

För icke-demokratin Ryssland är det uppenbarligen svårt att förstå att diplomater från demokratiska länder har som uppgift att träffa politiker inte bara som ger den sittande regimen sitt stöd utan också de som befinner sig i opposition. I Ryssland är dessa möten med regimkritiker tillräckligt för att bli anklagad för att förbereda en revolution.

 

 

 

 

2 kommentarer

Under Okategoriserade

2 svar till “USA:s Moskvaambassadör anklagas för att förbereda revolution i Ryssland

 1. jan-olov

  Tack för att du skriver initierat om rysk utrikes/säkerhets och försvarspolitik.
  En träffsäker beskrivning som vanligt.

  Det verkar som de blivit ytterliggare känsliga/hårda både på hemmaplan och utanför hemmaplan de senaste åren.

  I takt med ett starkare militärt Ryssland och ett svagare Nato är det nog dessvärre en trend .
  Frågan är hur hårt och hur långt det är villiga att gå bla mht till Georgien utfallet där väst backade militärt utom i retoriken.

  mvh/jan-olov

 2. Jonas

  Är det bara jag som tycker att det nu börjar bli riktigt otäckt med utvecklingen i Ryssland?
  För 5-6 år sedan såg jag det bara som något som på sikt kan bli ”lite jobbigt” för Sverige.
  Nu är jag orolig.
  Våra politiker blundar för vad som sker i Ryssland och försvaret som för i alla fall 5 år sedan borde påbörjat sitt återtagande kommer snart drabbas av ytterligare en ny våg av nerläggningar.

  Personligen hatar jag världens högsta skatter men om en skattehöjning gick 100% till återtagning av svensk försvarsförmåga skulle jag betala den med ett leende på läpparna.

  //Jonas75

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s