Reinfeldt sviker Finland

Nog hade många hoppats, men innerst inne inte trott, att statsminister Fredrik Reinfeldt skulle ge ett klart och tydligt svar till den ryske generalstabschefen Nikolaj Makarov efter hans hotfulla och ogästvänliga uttalanden då han för någon vecka sedan besökte Finland. Men istället avfärdar Reinfeldt hoten från Makarov som uttalade för ”inrikes bruk”. Reinfeldt har själv träffat ryska ledare på senare tid och de har minsann varit riktigt snälla mot honom – så det Makarov sa i Finland, det betyder inget.

Reinfeldts senaste uttalande och den attityd han visar mot Ryssland är ännu ett bevis på en överdriven försiktighet – eller möjligen foglighet. Sedan Reinfeldt tillträdde som statsminister har han hukat, vikit och gett med sig när det gäller Rysslands framfart i vår del av världen.
Den ryske generalsstabschefen riskerar inte förbindelserna med utlandet med uttalanden som han gjort om han inte fått det sanktionerat från högsta ort. Under sitt Finlandsbesök förklarade han att Finlands nära samarbete med NATO och det nordiska försvarssamarbetet kan uppfattas som militära hot mot Ryssland. Han ifrågasatte Finlands rätt att ha militärövningar på sitt eget territorium och uppmanade också Finland att samarbeta militärt med Ryssland istället för med NATO. I en karta som visades upp fanns tydligt markerat var den ryska intressesfären i Östersjöområdet gick; hela Finland, hela Baltikum och en del av Sverige.

Efter besöket i Finland stod ett ”artighetsbesök” i Sverige på agendan för den ryske generalen. Och han kom på inbjudan av vår svenske ÖB. På försvarsmaktens hemsida kunde man i samband med besöket läsa något som påminde om en Brasklapp. Torrt meddelades att kontakterna med Ryssland, för militärens del, sker på uppdrag av regeringen.

De ryska hoten i Finland tycker inte statsminister Reinfeldt är något att bry sig om. Enligt den finska notisbyrån förklarade han ”Det finns ingen anledning för mig att göra detta större än vad det är. Särskilt som de möten som jag har haft med ryska ledare på senare tid gått i en mycket mer positiv och öppnare riktning. Jag aktar mig för att bli den typen av politiker där vi jagar varandra med kommentarer som egentligen kanske bara är för inhemskt bruk.”

Statsministern sviker Finland. Stolta solidaritetsförklaringar om svenska militära ingripanden vid attacker utifrån på ett grannland får en betydligt svagare innebörd efter statsministerns senaste uttalanden. Att inte ens muntligen kunna ta avstånd från Nikolaj Makarovs uttalande får ses som svagt. Mycket svagt. Men tyvärr går det helt i linje med statsministerns tidigare agerande, eller brist på detsamma, när det gäller Ryssland. När man från rysk sida, inte utan nationell stolthet, förkunnar att med gasledningen genom Östersjön vidgar den ryska intressesfären västerut militärt, politiskt och ekonomiskt så väljer den svenske statsministern att endast uttala sig om gasledningen när det handlar om miljön. När Sverige senast stod på tur att bli ordförandeland i EU och Putin besökte Stockholm lät han förstå att den dåvarande ryske presidenten Medvedev inte skulle besöka Sverige om den svenska regeringen inte gett miljögodkänt för gasledningen. De ryska önskemålen uppfylldes och Medvedev kom till Stockholm.

Inte heller hörde vi något från statsministern när generalen Makarov den 21 maj förklarade att det kunde bli aktuellt med ett preventivt atombombsangrepp på Europa från rysk sida om man inte får som man vill när det gäller NATO:s missilförsvar. Kanske tror statsministern att han gör Sverige en tjänst i att inte reta upp ryssarna. Men detta tassande blir lätt en björntjänst.

4 kommentarer

Under Okategoriserade

4 svar till “Reinfeldt sviker Finland

 1. Reinfeldt, liksom alla andra män, har ett begränsat mod. Problemet är att Reinfeldts mod är så pass begränsat att nästan alla andra män är modigare än honom. Jag skulle inte hacka på honom för att han inte kan stå upp mot ryska ledare. Vad man däremot kan göra är att kräva av honom att han avgår som statsminister för att han inte har vad som krävs. Fast karlen är brilliant. Han har plenty av den första egenskapen som beskrivs av Clausewitz här:

  ”Två egenskaper är oumbärliga (hos en statsman eller en krigsman, förf. anm.): först, ett intellekt som, även i den mörkaste timmen, bibehåller ett visst sken av det inre ljus som leder till sanningen; och för det andra, modet att följa detta svaga ljus vart det än må leda dig.” (Two qualities are indispensable: first, an intellect that, even in the darkest hour, retains some glimmerings of the inner light which leads to truth; and second, the courage to follow this faint light wherever it may lead.) Citat; Karl Von Clausewitz (f. 1780 d. 1831)

  Dessvärre så har han allt för lite av den andra egenskapen här nämnd.

  Roger Klang

 2. Jonas

  Reinfeldt är en katastrof.
  Röstat M de senaste 5 valen.
  Kommer aldrig göra det igen så länge Reinfeldt är i ledningen eller M lallar vidare med nuvarande försvars- och säkerhetspolitik.

  Nu får det fan vara nog.

  //Jonas75

 3. PAG 1970

  Finlands sak kommer alltid att vara vår.

 4. Ingmar Forne

  Reinfeldt aktar sig nog noga för att reta den ryska björnen. Efter att Sverige slopade värnplikten så har man ju ingenting att försvara sig med om några år. De som ansvarade för det beslutet borde komma ihåg att det är för sent att köpa sig en brandförsäkring när huset står i ljusan låga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s