Numerär är också kvalité för försvaret

Det är inte alltid man vet var man har folkpartiets Allan Widman när han uttalar sig i försvarspolitiska spörsmål. Ibland kan jag rejält irriterad på hans självsäkra slutsatser för att vid andra tillfällen hurra för dem. För drygt en vecka sedan skrev Widman på sin blogg Strilaren II.
På sin blogg, Strilaren II, slog Widman för cirka en vecka sedan bland annat fast att antalet heltidsanställda soldater i armén bör minimeras. Jag håller med honom och ser användandet av frivilliga, som värvar militär tjänstgöring med civilt arbete – som det var tänkt från början, tillsammans reservister som en möjlighet till detta. Också när det gäller internationella insatser.

Hemvärnet, de nationella skyddsstyrkorna, måste få en ännu större roll att spela än vad som är fallet idag. Också utbildningen och engagemanget i dessa enheter måste ge någon form av civil meritering.
Vi lever i ett tekniskt synnerligen sårbart samhälle. Därför bör en mer civil del av hemvärnet sättas upp med uppgift att utbilda svenska folket i överlevnad vid naturkatastrofer och långvariga leveransuppehåll när det t.ex. gäller el och vatten. Hur klarar vi sjukvård, livsmedelsbehov och kommunikationer när det moderna samhällets “välsignelser” inte längre står till förfogande? Detta måste vi lära oss innan det sker.

Mest intressant är att Widman konstaterar att ”Också numerär är kvalitet.” Nu vet jag inte om han med detta uttalande inskränker sig till antalet soldater i armén. Jag ser gärna att denna sanning blir gällande också när vi ser på flygplan, stridsvagnar, fartyg, artilleri, luftvärn etc. Att vi en gång för alla kommer bort från tänkandet att ”vi behöver så här mycket och skaffar därför det exakta antalet.” Givetvis behöver vi mer än vad som ska användas. En eventuell fiende kan ju vara så dum att han (eller hon) förstör, saboterar, skjuter ner våra flygplan, stridsvagnar eller fartyg. Då måste vi ha ett antal i reserv att sätta in, med utbildad personal. Också numerär är kvalitet…

Försvarsmakten är inte till för industrin, säger Widman. Jag håller med också här. Också när han säger att det finns problem med att utan undantag hylla principen att ”köpa från hyllan”. Att köpa från hyllan kan vi ägna oss åt när det gäller försvarsmateriel som vi tämligen enkelt skulle kunna ställa om och producera själv. I övrigt är det en tillgång där vi kan vara självförsörjande i så stor utsträckning som möjligt. Detta samtidigt som vi erbjuder världens demokratier att köpa vapen, vapensystem mm som är producerade i Sverige.
Alla försvarsbeslut måste grundas på försvars- och säkerhetspolitiska skäl. Materielbeställningar hos industrin får inte ske av sysselsättningsskäl. De ska vara militärt motiverade. Att människor blir sysselsatta är ett bonus vi ska vara tacksamma för.

Ett problem för det svenska försvaret när det gäller materielinköp är att vi inte är medlemmar i NATO. Detta hade underlättat såväl inköp som försäljning av försvarsmateriel från och till andra NATO-länder. Som land har vi kommit långt när det gäller att ta internationellt ansvar. Det är inte längre givet att andra alltid ska göra vad som egentligen tillkommer på oss att bidra med. I Afghanistan, Libyen, det forna Jugoslavien, Sudan m.fl platser har vi visat att Sverige är berett att ställa upp när så krävs. Samma ansvar borde ligga på oss när det gäller vapentillverkning. Kunnandet i Sverige är stort på detta område och vi kan inte för all framtid förlita oss på att andra länder, kanske främst USA, ska vara demokratineras rustningskammare.

Svensk försvarsindustri är redan idag till stor del internationaliserad. Också på detta område, det militärindustriella, borde vi se över ytterligare möjligheter till nordiskt samarbete och/eller samgående.
I ett första skede, om vi blir medlemmar i NATO, kan vi säkert lita på leveranser från andra länder. Men vi får inte glömma att om valet står mellan att leverera till det egna landet, om det befinner sig i behov, eller till något annat land så är det inte en extern kund som prioriteras. Därför behöver vi slå vakt om vår egen försvarsindustri. Försvarsindustrin är en del av vår försvarsförmåga. Men det får inte bli försvarsindustrin som bestämmer behovet hos det svenska försvaret. Det är lika lite önskvärt som att räknenissarna på finansdepartetmentet använder försvarskostnaderna som budgetregulator vilket idag tycks vara fallet.
Lokaliseringen av förband, utbildningar, flottiljer och flottenheter ska vara militärt motiverade, inte regionalpolitiska. Kan de ha en positiv regional betydelse är det bra, men de får aldrig gå före de militära motiven

 

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Numerär är också kvalité för försvaret

  1. Sören Strand VISBY

    Instämmer Rolf !
    Mvh
    /

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s