Inte snällt mot Arkelsten

Sofia Arkelsten sparkad som partisekreterare. Mindre än en vecka senare har Fredrik Reinfeldt utsett henne till Karin Enströms ersättare som moderat ordförande i riksdagens utrikesutskott. Det är inte utan man frågar sig varför. Varför Sofia Arkelsten? Hennes utrikespolitiska – och säkerhetspolitiska – erfarenhet är synnerligen begränsad. Är det rätt att befordra Arkelsten än en gång till ett uppdrag som definitivt inte är ”hennes”? Med Karin Enström som ett lysande undantag verkar de nya moderaternas filosofi vara att ge uppdrag till de som saknar erfarenhet och i värsta fall också intresse. Att styra från toppen blir förvisso enklare. Men är det till gagn för Sverige? Är det till gagn för partiet? Givetvis inte. Men oppositionen och främst socialdemokraterna tjänar på detta. För Urban Ahlin lär Sofia Arkelsten bli knappast en utmaning. Inte heller motiveringen från den moderata riksdagsgruppen känns övertygande: ”Vi ser framför oss att utrikespolitiken lite ändrar karaktär och frågor som miljö och klimat tar större utrymme. Och det är det som Sofia är bra på.” Orden är Margareta Pålssons, viceordförande i den den moderata riksdagsgruppen. Ja, man tar till det man har.

En annan fråga i sammanhanget som är svår att undgå är om det är rätt – mot Sofia Arkelsten – att ge henne ett uppdrag som hon lär få väldigt svårt att lyckas med. Varför inte låta henne återgå till miljöfrågorna som hon brann för och som hon var erkänt kompetent att driva?
Fredrik Reinfeldt har vid ett flertal tillfällen visat dåligt omdöme när det gäller personbesättningar. Något som bara tycks få fortgå utan någon vågar protestera. Chefen har alltid rätt…
Det finns ett flertal personer i den moderata riksdagsgruppen som har betydligt större utrikespolitisk kompetens än Sofia Arkelsten. Men än en gång saknar kompetensen betydelse för Reinfeldt.

Sen kan man inte annat än att ge socialdemokraternas Urban Ahlin rätt när han säger att det inte spelar någon roll regeringen, och framför allt moderaterna, sätter som ordförande i utrikesutskottet eftersom det ändå är Carl Bildt som bestämmer när det gäller utrikespolitiken. Och det har jan ju rätt i. Förvisso ingen bra ordning, men det är åtminstone positivt att partiledaren inte bestämmer överallt…

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Inte snällt mot Arkelsten

  1. Reinfeldt gör som alla andra ledare som har suttit ett tag, han belönar lojalitet.

    Roger Klang

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s