Putin lovar fördubbla försvarsbudgeten och Medvedev hotar med kärnvapen

Under den sista tiden inför presidentvalket den 4 mars lovar nu premiärminister Putin avsevärda satsningar på den ryska militärapparaten. I måndags presenterade han ett tioårsprogram på 770 miljarder dollar för att modernisera den ryska krigsmaskinen.

Hans plan omfattar investeringar i dussintalet krigsfartyg och ubåtar, över 600 nya stridsflygplan, tusentals stridsfordon och ett hemligt ”smart” försvarssystem.

Internationella och inhemska bedömare i Ryssland menar att landet inte har råd med dessa investeringar utan allvarliga konsekvenser på andra områden. Men Putin verkar beslutsam och tvekar inte när han planerar för framtiden som president.

Behov av rustning

Själv säger han att det finns ett behov av rustning eftersom Ryssland måste avskräcka andra länder från att erövra Rysslands naturtillgångar. I de stora glest befolkade områdena i Sibirien och i gränsområdena till Kina med enorma naturtillgångar ser man en risk i ett kinesiskt intresse av dessa områden. Ett Kina med en enorm befolkning i behov av naturtillgångar.

För närvarande uppfattas dock i omvärlden förhållandet mellan Ryssland och Kina att vara gott. Inte minst för ett delat gemensamt misstroende när et gäller USA.

Det enda land Putin återkommande nämner som hotar Ryssland är  USA. Gång på gång upprepar Putin till sina landsmän att USA försöker underminera och försvaga Ryssland och få landet att bli en andraklassnation.

I en artikel nyligen Moskvatidningen Rossiskaja Gazetta skriver Putin att nya regionala och lokala krig håller på att utvecklas direkt i Rysslands närhet. Han påstår att det görs försök att provocera fram konflikter i närheten av Rysslands eller dess allierades gränser. Han hävdar också att Ryssland måste utveckla vapen som är bättre än de några framtida fiender har. Rysslands väpnade styrkor måste bli professionellare och mer mångsida, enligt premiärministern.

Inte bara Putin

Det är inte bara premiärminister Putin som skramlar med vapenhotet i Ryssland. I tisdags var det hans för- och efterträdare Medvedev som tog till orda.

”Ryssland ska verkställa sina motåtgärder mot det amerikansk-europeiska missilförsvaret om inte USA lägger ner sina planer eller föreslår ett gemensamt samarbetsprogram (med Ryssland)”.

Och han fortsatte:
”Detta betyder inte början på en konfrontation, men det betyder att vi inte kan behandla deras planer utan att göra något eftersom det påverkar våra strategiska intressen!”

Detta är inte första gången Medvedev går ut och hotar med motåtgärder. I november förklarade han att om inte Ryssland får bli en del av det planerade robotförsvaret så ska Ryssland placera ut taktiska robotar av typen Iskander i Kaliningradregionen, stoppa neddragningen av strategiska vapen och sina strävanden för vapenkontroll – inkluderat deltagandet i nya strategiska nedrustningsavtal med USA.

”Vi ska göra allting i enlighet vad jag sagt tidigare”, förklarade Medvedev. Och han tillade att det enda som nu kunde stoppa detta var om USA skrotade sina planer eller erbjöd Ryssland att delta.

I försök att påverka USA och NATO levererade i torsdags i förra veckan nya S-400 Trium luftförsvarssystem till sitt västra militärdistrikt med en försäkran om att det skulle vara i funktion inom en månad.

 

 

 

1 kommentar

Under Okategoriserade

Ett svar till “Putin lovar fördubbla försvarsbudgeten och Medvedev hotar med kärnvapen

  1. jan-olov holm

    Bra skrivet!

    Moderaterna hade behövt dig i försvarsutskottet istället.
    Vi får hoppas att såsmåningom de inser allvaret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s