Frankrike – en märklig allierad

Frankrike är i många hänseenden en märklig allierad och NATO måste samtidigt vara en mycket liberal och tolererande organisation. Eller så är det en svag organisation.

I vilket fall så planeras just nu hur de franskbyggda Mistralfartygen ska utrustas med ryska vapensystem. Åtta mångfunktionella helikoptrar modell Ka-52KAlligator och åtta stridshelikoptrar modell Ka-29 förbereds.

Avtalet om de två franskbyggda Mistralfartygern undertecknades 2011. I år ska ytterligare ett avtal mellan Frankrike och Rysslans undertecknas om ytterligare två Mistral. Men dessa ska byggas i Ryssland med franskt bistånd.

Det franska beslutet att sälja Mistralfartygen har föranlett NATO centralt att se över behovet av förstärka sin närvaro i Mistrals planerade vatten – Stilla havet och Östersjön.

NATO visar på splittring när ett av medlemsländerna säljer vapensystem till tredje land och andra medlemsländer kan tvingas förstärka sina militärutgifter. Det är ett märkligt förfaringssätt. Nästan i samma klass som att låta sitt land bli energiberoende av ledarna i Kreml. Västlig godtrogenhet eller möjligen snikenhet kan få obehagliga konsekvenser.

 

 

Lämna en kommentar

Under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s