Sverigedemokraterna inte socialkonservativa

Sverigedemokraterna är inte ett socialkonservativt parti. Precis som hos många andra partier i den svenska politiska floran finns det hos SD inslag av socialkonservativa tankar och idéer – det ska förvisso erkännas. Men det är inte unikt, det finns också hos socialdemokraterna, kristdemokraterna och centern. Det räcker inte med att kopiera några socialkonservativa värdeord till sitt idéprogram för att helt plötsligt bli ett socialkonservativt parti.

Vad man från SD:s partiledning än säger och anser går det inte att trolla bort partiets rötter och varifrån många av partiets företrädare kommer.

Den stora överhängande risk som nu finns är att SD blir synonymt med socialkonservatism. Med en svensk konservatism utan någon naturlig hemvist, utan någon hemmabas, med den breda allmänheten utan djupare insikt i svenska politiska yttringars ideologiska ursprung och med en press som inte gärna går djupare in i politiska spörsmål lär det inte dröja speciellt många år innan den allmänna uppfattningen är att SD:s politik är lika med socialkonservatism. Nu krävs en konservativ motreaktion. Annars blir begreppet konservatism obrukbart många år framåt för vad som verkligen är konservatism.

Den fram till nu svåraste krisen för konservatismen var när den stora nyliberala vågen svepte över moderaterna och dess underorganisationer. Med Fredrik Reinfeldt som ny partiledare föddes ett nytt hopp för konservatismen. Men det dröjde inte länge förrän dåvarande partisekreteraren Per Schlingmans tänkande tog över och styrde utvecklingen dit han ville – mot ideologilöshet.

Konservatismen har, sedan moderaterna som parti i praktiken övergett den, funnits hos enskilda medlemmar. Även om den ideologiska grunden kvarstår efter den i oktober genomförda partistämman lär den i framtiden bli mer symbolisk än reell. De ideologiska hänvisningarna lär bli mer utsmyckning än praktisk politik.

Efter stämman har två av de mer konservativ profilerade ledamöterna i den moderata riksdagsgruppen skrivit några artiklar om moderaterna och det ”liberalkonservativa” arvet.

Jag har stor respekt för mina partikamrater och tidigare kollegor i Riksdagen som i debattartiklar, på Newsmill och sedan en i Svensk Tidskrift, vittnar om den moderata ideologins fortsatta förankring i konservatism och liberalism. Men kan jag inte bli annat än fundersam när jag tar el av deras argumentation.

Kanske man ska tolka det positivt att det är just de konservativa Norlén och Wallmark som tar debatten för moderaterna, att de har reagerat och att det är just de som frontar i media för att ”rätta till” något som blev fel i informationsflödet från den moderata partistämman? Budskapet som de vill få fram är tydligt – att det inte alls har varit tanken med någon avideologisering.

Men att försöka övertyga de tvivlande kvarvarande konservativa moderaterna att partiet inte övergett ideologin och att de ”nya” moderaterna också är en hemvist för konservativa är ett svårt uppdrag. Inte minst om man ser till partiets idéutveckling. Ännu svårare blir det om man ser hur det gick till på partistämman för att behålla anknytningen till ideologierna.

I idéprogrammet finns nu det ideologiska arvet kvar. Det blir svårt att ”straffa” partimedlemmar som tror på en politik som är ideologiskt baserad. Den moderata partiledningen har genom att lägga förslaget tydligt markerat vad den tror och tycker – det som Schlingman redan för några år sedan gick in för. Det är svårt att tro att den inre styrande kretsens planerade utveckling för partiet skulle rubbas. Men partiledningar är inte eviga.

Det var inget bra idéprogram som presenterades för partistämman och det var inget bra idéprogram som stämman antog och som nu är det moderaterna ska bygga sin politik. Däremot var det program som klubbades avsevärt mycket bättre än partistyrelsens ursprungliga förslag.

Ett nytt idéprogram måste byggas underifrån. Det måste förankras i partiföreningar, i kretsar och i länsförbund genom en omfattande diskussions- och remissomgång. Så gick det inte till när moderaterna fick ett nytt program. Det var bestämt från början, i toppen, hur det skulle se ut.

Jag vill tro på det som Wallmark och Norlén skriver i sina artiklar. Men om dessa framförda tankar funnits från början hade de också varit en del av förslaget till idéprogram.

Konservatismen är en levande ideologi. Det finns grundläggande värderingar och sätt att se på förändringar. Men konservatismen har en skiftande gestaltning beroende på var den finns. Det finns inte en mall, ett facit på hur en konservativ ska vara, Konservatismen skiljer sig mellan länder, mellan kulturer, traditioner och historiska bakgrunder. Konservatismen är, samtidigt som den bygger på gemenskaper, individuell.

Min konservatism hänger intimt samman med min tilltro till den kristna humanismen, till det judisk-kristna arvet. Men också till mina personliga, min familjs och min hembygds historiska rötter. Varifrån jag kommer och varifrån mina förfäder kom. Både som individ och som del av större gemenskaper lär vi oss av dem som funnits före oss. Vi har olika arv som vi kombinerar och som ger oss en grund att stå på. En grund, en erfarenhet som vi ska vårda, stärka och kunna lämna vidare till dem som kommer efter oss att bygga vidare på.

Jag tror inte Sverigedemokraterna kan leva upp till detta. Jag tror inte Sverigedemokraterna är intresserade av att leva upp till detta. Ser man på partiets insatser i de beslutande församlingar de varit representerade har de inte mycket att komma med.

Den konservativa reaktionen på moderaternas avlägsnande från, och Sverigedemokraternas försök att kidnappa konservatismen får inte låta vänta på sig. Det är enda möjligheten för att vi ska få en stabil och bestående konservativ opinion i Sverige är konservatismen gör sig hörd. Utan ett parti, utan press och utan tongivande institutioner blir ett en svår uppgift. Men det är en uppgift som måste utföras.

Lämna en kommentar

Under Reflektioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s